Στην ταχέως αναπτυσσόμενη καρδιά της Αργεντινής, οι φιστικιές – σειρές δέντρων φορτωμένες με ώριμους κίτρινους καρπούς – ξεχωρίζουν στο άνυδρο τοπίο. Αποτελούν ένδειξη της προσπάθειας της περιοχής να αξιοποιήσει το ευνοϊκό της κλίμα προκειμένου να επωφεληθεί από την παγκόσμια άνοδο της ζήτησης για φιστίκια, η οποία ενισχύθηκε από τη δημοτικότητα της «σοκολάτας του Ντουμπάι» με φιστίκια.
Εντυπωσιακή αύξηση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων
Η έκταση με φιστίκια έχει πενταπλασιαστεί την τελευταία πενταετία, φτάνοντας τα περίπου 25.000 στρέμματα, σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Μελέτης Φιστικιών της Αργεντινής, που ιδρύθηκε από επιστήμονες το 2023.
Οι περισσότερες φυτείες βρίσκονται στο Σαν Χουάν, μια επαρχία στην άκρη των Άνδεων, όπου η εξόρυξη και η γεωργία κυριαρχούν. Οι καλλιεργητές εκτιμούν ότι υπάρχει ακόμη τεράστιο περιθώριο επέκτασης: το δίκτυο έχει εντοπίσει 65.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (16 εκατομμύρια στρέμματα) με κατάλληλες θερμοκρασίες για την καλλιέργεια φιστικιού σε Σαν Χουάν, Μεντόζα, Σαν Λούις και Λα Πάμπα.
Το φιστίκι απαιτεί περίπου επτά χρόνια για να αποδώσει σημαντική παραγωγή, καθώς και άνυδρα, θερμά καλοκαίρια και ψυχρούς χειμώνες.
Η Αργεντινή ως υποψήφιος εξαγωγικός πρωταγωνιστής
Παρότι οι ΗΠΑ, το Ιράν και η Τουρκία παραμένουν μακράν οι κορυφαίοι παγκόσμιοι παραγωγοί, η Αργεντινή είναι ο μοναδικός μεγάλος καλλιεργητής στη Νότια Αμερική. Οι παραγωγοί θεωρούν πως η χώρα μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό εξαγωγέα, ειδικά κατά την εκτός εποχής περίοδο του βόρειου ημισφαιρίου.
«Χωρίς αμφιβολία, η Αργεντινή μπορεί να μετατραπεί σε έναν σπουδαίο παραγωγό», δηλώνει ο Alberto Aguilera της SolFrut, η οποία με σχεδόν 3.000 στρέμματα θα είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς όταν η καλλιέργεια ωριμάσει το 2027. «Έχετε γη, νερό και τις κατάλληλες κλιματικές συνθήκες».
Σπόροι από την Καλιφόρνια και αυξημένη διεθνής ζήτηση
Οι Αργεντινοί καλλιεργητές χρησιμοποιούν κυρίως υποκείμενα από την Καλιφόρνια, όπου καλλιεργούνται περίπου 500.000 στρέμματα φιστικιών. Σύμφωνα με την The Wonderful Company, η ζήτηση για κουκούτσια φιστικιού – τόσο ως υλικό όσο και ως σνακ – παραμένει υψηλή και η προσφορά περιορισμένη.
«Οι άνθρωποι δεν χορταίνουν», σημειώνει ο Stephen Vasquez της Διοικητικής Επιτροπής Φιστικιών στις ΗΠΑ.
Με πληροφορίες από Reuters