Νέα
  • ΓΔ: 907.08 +0.84%
  • Τζίρος: 79,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κίνα: Ανάπτυξη - ρεκόρ 18,3% στο πρώτο τρίμηνο

Κινεζική οικονομία / Πηγή: AP
Κινεζική οικονομία / Πηγή: AP

Η ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας επιταχύνθηκε με ρυθμό - ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο του 2021, ενισχυμένη από την υψηλότερη ζήτηση, εγχώρια και εξωτερική, καθώς και τη συνεχιζόμενη κρατική στήριξη για τις μικρότερες επιχειρήσεις.

Το ΑΕΠ εκτινάχθηκε 18,3% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020, όταν είχε κάνει βουτιά λόγω του κορονοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Αν και η αύξηση αυτή είναι λίγο χαμηλότερη από το 19% που ανέμεναν οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters, ήταν η ταχύτερη από το 1992 που άρχισε η δημοσιοποίηση τριμηνιαίων στοιχείων και πολύ υψηλότερη από το 6,5% που σημειώθηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να μετριασθεί τα επόμενα τρίμηνα, καθώς η κινεζική κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της στον έλεγχο των χρηματοπιστωτικών κινδύνων σε τομείς της οικονομίας που έχουν υπερθερμανθεί.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2020, το κινεζικό ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 6,8% καθώς ήταν το διάστημα που εμφανίσθηκε ο κορονοϊός στη χώρα.

Στην αιχμή της ανάκαμψης ήταν οι εξαγωγές και πιο πρόσφατα η σταθερή αύξηση της κατανάλωσης καθώς οι αγοραστές επανήλθαν στα καταστήματα και τα εστιατόρια.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 34,2% σε ετήσια βάση, αν και σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο αυξήθηκαν μόνο 0,6%.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 14,1% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση έναντι 31,5% στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου.

 

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ