Νέα
  • ΓΔ: 903.97 -2.04%
  • Τζίρος: 84,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ιρλανδία: Στο στόχαστρο ξανά ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής της

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

O χαμηλός εταιρικός φορολογικός συντελεστής της Ιρλανδίας βρίσκεται ξανά στο στόχαστρο μετά την πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, για αλλαγές στον παγκόσμιο φορολογικό χάρτη.

Ο συντελεστής 12,5%, με τον οποίο φορολογεί τα επιχειρηματικά κέρδη, αποτελεί το «γερό χαρτί» της Ιρλανδίας για την προσέλκυση δεκάδων πολυεθνικών εταιρειών, κυρίως τεχνολογικών και φαρμακευτικών από τις ΗΠΑ, οι οποίες δημιουργούν πολλές θέσεις εργασίας.

Η προηγούμενη φορά που το ιρλανδικό φορολογικό σύστημα προκάλεσε αναταραχή ήταν πριν από λίγα χρόνια, κατά τη διαμάχη της Apple με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το πρόστιμο των 13 δισ. ευρώ που επέβαλε στην πρώτη.  

Το σχέδιο «Made in America» του Μπάιντεν, το οποίο προτείνει την καθιέρωση ενός παγκόσμιου κατώτατου φορολογικού συντελεστή, ξαναφούντωσε τη συζήτηση, με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, να λέει ότι «η κούρσα (των εταιρικών φορολογικών συντελεστών) προς τον πάτο» πρέπει να τελειώσει.

Η αναζήτηση συναίνεσης για τη φορολογία των επιχειρήσεων πάει κάποια χρόνια πίσω, κυρίως μέσα από τις διαπραγματεύσεις στον ΟΟΣΑ για έναν παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή και τις προσπάθειες πολλών κυβερνήσεων για την επιβολή ψηφιακών φόρων.

Εσοδα 11,8 δισ. ευρώ για την Ιρλανδία

Οι όποιες αλλαγές στον εταιρικό φορολογικό χάρτη θα έχουν αντίκτυπο στην Ιρλανδία, η οποία διατηρεί τον συντελεστή 12,5% εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Τα έσοδα από τη φορολογία των επιχειρήσεων ανήλθαν στα 11,8 δισ. ευρώ πέρυσι.

«Προσερχόμαστε εποικοδομητικά στις συζητήσεις αυτές και θα εξετάσουμε προσεκτικά κάθε πρόταση, σημειώνοντας ότι δεν έχουν ακόμη γίνει πολιτικές συζητήσεις για τα θέματα αυτά με τις 139 χώρες που συμμετέχουν στη διαδικασία», δήλωσε εκπρόσωπος εκπρόσωπος του ιρλανδικού υπουργείου Οικονομικών στο CNBC.

Η στρατηγική του Μπάιντεν

Δύο είναι τα βασικά στοιχεία της στρατηγικής του Μπάιντεν – τι μπορεί να εφαρμόσει στις ΗΠΑ και πώς μπορεί να επηρεάσει τις αλλαγές διεθνώς με τη διαμόρφωση συναινέσεων.

Ο Μπάιντεν θέλει να αυξήσει τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή στις ΗΠΑ στο 28% με στόχο τη χρηματοδότηση του φιλόδοξου σχεδίου του, ύψους 2 τρισ. δολαρίων, για τη δημιουργία υποδομών.

Παράλληλα, η επίτευξη συμφωνίας για έναν κατώτατο συντελεστή θα βοηθούσε να μην υπονομευθεί η αύξηση του συντελεστή στις ΗΠΑ από χαμηλούς συντελεστές που εφαρμόζουν άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία.

Οι ΗΠΑ δεν είναι μόνες στα φιλόδοξα σχέδιά τους, καθώς ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, έχει εκφράσει τη στήριξή του.

Ο Μπάιντεν, ωστόσο, δεν έχει σύμμαχο τον χρόνο καθώς κάθε αλλαγή το 2022, που είναι ο χρόνος των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο, θα μπορούσε να περιορίσει τη δυνατότητά του για τη λήψη μέτρων στο εσωτερικό.

Στο διεθνές επίπεδο, η συναίνεση θα μπορούσε να επιτευχθεί σχετικά γρήγορα. «Η διαδικασία στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ διαρκεί τουλάχιστον δύο χρόνια και έτσι έχει γίνει ήδη πολλή τεχνική δουλειά στο επίπεδο του ΟΟΣΑ για να καταστήσει αυτό εφικτό», σημείωσε o Brian Keegan, διευθυντής της ένωσης ορκωτών λογιστών της Ιρλανδίας.

Η Ιρλανδία μπορεί να αντέξει την αύξηση της φορολογίας

Ακόμη και αν αυξηθεί ο φορολογικός συντελεστής, είναι απίθανο ότι οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Google και το Facebook, θα φύγουν από τη χώρα.

«Προφανώς η Ιρλανδία είναι ένα μέρος με πραγματική οικονομική δραστηριότητα, υπάρχουν πολυεθνικές με εργαζόμενους και πωλήσεις στην Ιρλανδία αλλά τα κέρδη που δηλώνονται είναι πολύ δυσανάλογα», δήλωσε ο οικονομολόγος του δικτύου Tax Justice Network, Alex Cobham.

«Όταν συμβεί αυτό, η Ιρλανδία θα χάσει κάποια φορολογικά έσοδα αλλά αυτό θα αντισταθμιστεί σε κάποιο βαθμό, επειδή θα αναγκαστεί να επιβάλει υψηλότερο συντελεστή σε πραγματική δραστηριότητα», πρόσθεσε.

Εκεί που μπορεί να έχει δυσκολία η Ιρλανδία είναι η προσέλκυση νέων ξένων άμεσων επενδύσεων στο μέλλον, σε έναν κόσμο με περισσότερη ισότητα στη φορολογία.

Η χώρα θα πρέπει να βασιστεί περισσότερο σε άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματά της, όπως το εξειδικευμένο δυναμικό, το ότι η γλώσσα της είναι τα αγγλικά και η τοποθεσία της.

Με πληροφορίες από CNBC

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ