Νέα
  • ΓΔ: 823.09 +2.30%
  • Τζίρος: 50,15 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μπέζος vs Μασκ: Κόντρα δισεκατομμυριούχων για την κατάκτηση του διαστήματος

Τζεφ Μπέζος, Έλον Μασκ
Τζεφ Μπέζος, Έλον Μασκ / Πηγή: AP

Στη σύγκρουση των δύο πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο οδηγούν οι διαστημικές φιλοδοξίες τους, με τον Ελον Μασκ να απαντά στην ένσταση του Τζεφ Μπέζος για μία μεγάλη σύμβαση της ΝΑSΑ. Οι δύο δισεκατομμυριούχοι ανταγωνίζονταν να πάρουν συμβόλαια από την αμερικανική κυβέρνηση για την κατασκευή διαστημόπλοιου που θα μεταφέρει αστροναύτες στη Σελήνη το 2024.

Ο Μασκ κέρδισε τα συμβόλαια και αυτό δυσαρέστησε τον Μπέζος, η εταιρεία του οποίου, Blue Origin, υπέβαλε χθες ένσταση, κατηγορώντας τη NASA για αλλαγή των κριτηρίων για τους υποψηφίους την τελευταία στιγμή. Ο Μασκ, που ηγείται της SpaceX, απάντησε ειρωνικά με ένα tweet, στο οποίο έγραφε: «Δεν μπορείς να φθάσεις εκεί (σε διαστημική τροχιά) με πολλή αγάπη». Δεν έκανε κάποια άλλη αναφορά στο tweet, αλλά ανάρτησε ένα screenshot από έκθεση του 2019 για την ανακοίνωση από τον Μπέζος του διαστημόπλοιου της Blue Origin.

Η Blue Origin έμεινε πολύ πίσω

Η Blue Origin έμεινε πολύ πίσω από τη SpaceX και τη United Launch (ULA) -μία κοινοπραξία της Boeing και της Lockheed Martin- στην κούρσα για τις μεταφορές στο διάστημα, χάνοντας συμβόλαια δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα αρχίσουν να υλοποιούνται το 2022.

Τα συμβόλαια αφορούν κυρίως την αποστολή δορυφόρων στο διάστημα για πελάτες σε προσιτές τιμές και την επαναχρησιμοποίηση των πυραύλων για να συγκρατηθεί το κόστος.

Η Blue Origin δέχθηκε και άλλο πλήγμα τον Απρίλιο, όταν η NASA επέλεξε τη SpaceX για τη σύμβαση σχετικά με τη μεταφορά στη Σελήνη, η οποία προβλέπει την αποστολή ανθρώπων σε αυτή για πρώτη φορά από το 1972.

«Η NASA προχώρησε σε μια προβληματική απόφαση για το πρόγραμμα μεταφοράς ανθρώπων και άλλαξε τα κριτήρια την τελευταία στιγμή», ανέφερε η Blue Origin σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας: «Η απόφασή της εξαλείφει τις ευκαιρίες ανταγωνισμού, περιορίζει σημαντικά τη βάση προσφοράς και όχι μόνο καθυστερεί, αλλά θέτει και σε κίνδυνο την επιστροφή της Αμερικής στη Σελήνη. Για τον λόγο αυτό, υποβάλαμε ένσταση στη GAO».

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ