Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Ερντογάν: Εκτός από τις αποφάσεις του, οι Τούρκοι πληρώνουν και τη χλιδάτη ζωή του

Ο Ερντογάν στο παλάτι του
Ο Ερντογάν στο παλάτι του / Πηγή: AP

Η τουρκική οικονομία μπορεί να βρίσκεται σε δίνη το τελευταίο διάστημα, με εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν βυθιστεί στη φτώχεια εξαιτίας της νομισματικής κρίσης, ωστόσο οι Τούρκοι πολίτες εξακολουθούν να πληρώνουν... όπως πριν την πολυτελέστατη ζωή που έχει αποφασίσει για τον εαυτό του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η τουρκική αξιωματική αντιπολίτευση έχει κατηγορήσει πολλάκις τον «σουλτάνο» για τα έξοδα του «Λευκού Παλατιού» στην Άγκυρα, όπου διαμένει ο Ερντογάν, και μάλιστα το τελευταίο διάστημα υποστηρίζει ότι αυτά έχουν εκτοξευθεί.

1 εκατ. ευρώ ημερησίως για το «Λευκό Παλάτι»

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση (το 2019) του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Τουρκίας, τα έξοδα του νέου Προεδρικού Μεγάρου, το οποίο αποπερατώθηκε το 2014, ανέρχονται σε 700.000 ευρώ ημερησίως. Μόνο για το προσωπικό του παλατιού δαπανώνται 28 εκατ. ευρώ τον χρόνο και 850.000 ευρώ για την κουζίνα, στα 7,5 εκατ. ευρώ υπολογίζονται τα έξοδα εκπροσώπησης, ενώ ο Ερντογάν ξοδεύει 1,5 εκατ. ευρώ για ένδυση και 600.000 ευρώ για τον καθαρισμό του «Λευκού Παλατιού», που θεωρείται πως είναι το μεγαλύτερο παλάτι που χτίστηκε στον κόσμο τα τελευταία 100 χρόνια!

Το «Λευκό Παλάτι» όταν πρωτοάνοιξε:

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, ωστόσο, το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, υποστηρίζει ότι πλέον τα καθημερινά έξοδα του Μεγάρου ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ και χαρακτηρίζει τον Ταγίπ Ερντογάν ως τον «πιο ακριβό πρόεδρο στον κόσμο». «Ξέρετε πόσο στοίχισε το προσωπικό ασφαλείας του προέδρου το 2020; 263,6 εκατ. λίρες. Αυτά πλήρωσαν το κράτος και οι πολίτες μας για την προστασία του προέδρου», δήλωσε πρόσφατα εκπρόσωπος του κόμματος σε συνέντευξη Τύπου. Και συμπλήρωσε πως για να μεταβεί ο Ερντογάν από το Μέγαρο στην τουρκική Εθνοσυνέλευση (τη Βουλή δηλαδή), μια απόσταση έξι χιλιομέτρων, συνοδεύεται από δύο ελικόπτερα και 110 οχήματα. 

Το «Λευκό Παλάτι» τη νύχτα:

Ο Ερντογάν μετακόμισε το 2015 στο 40.000 τ.μ. Προεδρικό Μέγαρο, το οποίο είναι σχεδόν 30 φορές μεγαλύτερο από τον Λευκό Οίκο και 4 φορές μεγαλύτερο από το Παλάτι των Βερσαλλιών. Διαθέτει συνολικά 1.150 δωμάτια, από τα οποία τα 250 προορίζονται αποκλειστικά για τον Τούρκο πρόεδρο και την οικογένειά του. Το κόστος κατασκευής του Ak Saray ξεπέρασε τα 500 εκατ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο από αυτό που είχε προϋπολογιστεί...

Και θερινό παλάτι στη Μαρμαρίδα

Εκτός από το «Λευκό Παλάτι» στην Άγκυρα όμως, ο Ερντογάν έχει... ανοίξει τα δημόσια ταμεία για να χρηματοδοτήσει την ανέγερση και θερινής... κατοικίας, στον κόλπο Οκλούκ της Μαρμαρίδας. Το νέο θερινό παλάτι υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει στους Τούρκους φορολογούμενους πάνω από 80 εκατ. ευρώ. Ήδη έχουν δαπανηθεί αρκετά εκατομμύρια για την πολυτελή θερινή έπαυλη των 300 δωματίων, ενώ άλλα 2 εκατ. ευρώ προβλέπονται στον ετήσιο προϋπολογισμό του 2021. Σύμφωνα, δε, με την τουρκική εφημερίδα Birgun, θα διατεθούν συνολικά 65.000 τ.μ. γης για το νέο «καταφύγιο» του «σουλτάνου», το οποίο θα περιλαμβάνει τρία ελικοδρόμια και έναν αριθμό μικρών παλατιών με πισίνες.

Η νέα έπαυλη του Ερντογάν έχει δεχθεί πυρά από την αντιπολίτευση και περιβαλλοντικές οργανώσεις, καθώς, εκτός από το υπέρογκο κόστος, για την ανέγερσή του χρειάστηκε να κοπούν περίπου 50.000 δέντρα.

Απολύτως δικαιολογημένη, λοιπόν, η αντίδραση της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, καθώς ενώ οι πολίτες βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να εξαϋλώνεται και τα χρέη σε δολάριο να φουσκώνουν, ο Ερντογάν φροντίζει να τους φορτώνει και με επιπλέον βάρη.

«Ο τούρκος πρόεδρος κατοικεί παντού ως σουλτάνος: στην Άγκυρα ως Σελτζούκος και στην Κωνσταντινούπολη ως Οθωμανός στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ», όπως είχε γράψει ο διεθνής Τύπος.

Τα δωρεάν σακιά με πατάτες και τα «χαμένα» 128 δισ. δολάρια

Ο Ερντογάν έχει βρεθεί στο στόχαστρο, πέρα από το «Λευκό Παλάτι», και για άλλους λόγους το τελευταίο διάστημα. Μόλις πριν από λίγες ημέρες η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο ότι «έχασε» 128 δισ. δολάρια προσπαθώντας να στηρίξει την τουρκική λίρα. «Πού πήγαν τα 128 δισ. δολάρια;» ανέγραφε πανό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος που αναρτήθηκε σε δικό του κτίριο γραφείων, πριν κατέβει με... συνοπτικές διαδικασίες από την τουρκική αστυνομία.

Το τεράστιο ποσό που ανέφεραν οι αφίσες της αντιπολίτευσης αφορά στα «χαμένα» 128 δισ. δολάρια που έριξε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προκειμένου να στηρίξει την τουρκική λίρα στις αγορές συναλλάγματος. Η ανορθόδοξη αυτή μέθοδος ξεκίνησε το 2019 και ανέβασε στροφές τον περασμένο χρόνο, όταν η πανδημία του κορονοϊού έφερε -επί των ημερών του γαμπρού του Ερντογάν στο υπουργείο Οικονομικών- στην επιφάνεια τις αδυναμίες του εθνικού νομίσματος και την εξάρτηση της Τουρκίας από εξωτερικά μέσα χρηματοδότησης. Το συνολικό ποσό που διατέθηκε σε ξένο συνάλλαγμα στη διάρκεια αυτού του εγχειρήματος ήταν 128,3 δισ. δολάρια -σχεδόν εξαπλάσιο του προϋπολογισμού της NASA για τη χρονιά που πέρασε, όπως επεσήμανε σημαίνων δημοσιογράφος στη γείτονα χώρα.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, τα χρήματα αυτά διατέθηκαν για τη στήριξη της εθνικής οικονομίας στη μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά οι επικριτές του αντιτείνουν ότι με τον τρόπο αυτό η Τουρκία έγινε σαφώς πιο ευάλωτη σε περαιτέρω κρίσεις.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την οργή των πολιτών, ο Ερντογάν αποφάσισε πρόσφατα να διανέμει δωρεάν σακιά με πατάτες και κρεμμύδια στους οικονομικά ασθενέστερους, μια κίνηση η οποία ναι μεν είχε επιτυχία, αν κρίνει κανείς από τις ουρές στα σημεία διανομής, ωστόσο θεωρήθηκε ως αντιπερισπασμός από την πλευρά του Τούρκου προέδρου για τις αποτυχίες του στο οικονομικό πεδίο.  

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ