Νέα
  • ΓΔ: 1422.32 +1.28%
  • Τζίρος: 103,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: «Εμφύλιος» στην κυβέρνηση για την χαλάρωση των μέτρων

Ο ομοσπονδιακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς υπερ του εμβολιασμού
Πηγή: AP

Η προοπτική περαιτέρω χαλάρωσης τον Ιούνιο, των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, στην οποία αναφέρθηκε προχθές, Παρασκευή, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, πέραν του ενδεχόμενου ενός επικείμενου τερματισμού της απαίτησης μάσκας, οδηγεί το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε διάσταση απόψεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος και των Πράσινων.

Αρκετά επικριτικός είναι τώρα ο προερχόμενος από τους Πράσινους υπουργός Υγείας Βόλφγκανγκ Μιούκσταϊν, ο οποίος κάνει λόγο για "σχετικά ασαφείς εξαγγελίες" του καγκελάριου που προκαλούν ανασφάλεια στον πληθυσμό, και επισημαίνει ότι η σχετική διαδικασία σχεδιάστηκε διαφορετικά στην κυβέρνηση, και, ο ίδιος, ως υπουργός Υγείας, αποφασίζει στη βάση στοιχείων και δεδομένων και όχι "κτίζοντας παλάτια στην άμμο".

Ταυτόχρονα, ο Βόλφγκανγκ Μιούκσταϊν μείωσε τη σχετική ευφορία ανακοινώνοντας σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα "Oesterreich" ότι μάλλον θα χρειάζονται μάσκες και τον ερχόμενο χειμώνα, οι οποίες θα χρησιμοποιούνται σε εκείνους τους τομείς όπου δεν θα είναι αναγκαία η πιστοποίηση είτε εμβολιασμού, είτε ανάρρωσης από τη νόσο, είτε πρόσφατο αρνητικό τεστ, όπως. για παράδειγμα, στο λιανεμπόριο.

Κατά την άποψή του, δεν αποκλείεται σύντομα να αλλάξει ο σχετικός κανονισμός και αντί της υποχρέωσης για χρήση μάσκας FFP2 να επιστρέψει η απλή μάσκα προστασίας στόματος και μύτης, ενώ σε εξωτερικούς χώρους θα μπορεί να υπάρξει απομάκρυνση σε μεγάλο βαθμό από την χρήση μάσκας.

Αντικρούοντας την κριτική του υπουργού Υγείας απέναντι στον καγκελάριο, ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Κόμματος Αουγκουστ Βέγκινγκερ τονίζει σε δηλώσεις του το απόγευμα ότι "αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να φοράμε μάσκες σε εξωτερικούς χώρους το καλοκαίρι, αλλά το Λαϊκό Κόμμα απαντά με ένα σαφές ΄όχι΄ σε αυτές τις θεωρίες, οι αριθμοί από μόνοι τους δεν μετρούν, αλλά απαιτείται και μία διαίσθηση για τους ανθρώπους και μία κοινή λογική".

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Λαϊκό Κόμμα, σίγουρα δεν θα συμφωνήσει σε καμία πρόταση που προβλέπει τη συνέχιση του περιορισμού των συναντήσεων σε τέσσερα ενήλικα πρόσωπα και τους επόμενους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς "το Λαϊκό Κόμμα έχει θέσει ως στόχο να βοηθήσει να ανθίσουν και πάλι η κοινωνική ζωή, ο πολιτισμός και η εργασία των νέων, που έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά από την πανδημία, η οποία πρέπει τώρα να επιδιορθωθεί".

Ο ίδιος ο ομοσπονδιακός καγκελάριος κράτησε σήμερα αποστάσεις σε αυτή τη διάσταση απόψεων και περιορίστηκε μόνον σε ανακοίνωση του στην οποία, εκφράζοντας τη χαρά του για την εξέλιξη της πανδημίας τονίζει ότι "οι αριθμοί εμφάνισης και μετάδοσης των μολύνσεων μειώνονται σταθερά, και ταυτόχρονα ο αριθμός των ανθρώπων που εμβολιάζονται αυξάνεται ταχύτερα από το αναμενόμενο".

Σύμφωνα με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, "η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ενεργεί πάντα σύμφωνα με την αρχή «όσο το δυνατόν περισσότερη ελευθερία, τόσοι περιορισμοί όσο αυτό είναι απαραίτητο», και αυτή η στρατηγική, σε συνδυασμό με τα περιφερειακά μέτρα και τα μαζικά τεστ, έχει αποδείξει την αξία της".

Σημειώνεται, ότι, μετά από συνάντηση του στο ομόσπονδο κρατίδιο του Τιρόλου με εκπροσώπους του πολιτισμού, συλλόγων και του τουρισμού, προχθές, Παρασκευή, ο καγκελάριος είχε επισημάνει πως τώρα θα μπορούσε να υποσχεθεί "ότι τα πρότυπα ασφαλείας που ισχύουν ακόμη, μπορούν να μειωθούν".

Ο στόχος είναι να υπάρξουν ελαφρύνσεις "στους κανονισμούς για τήρηση απόστασης, στους περιορισμούς τετραγωνικών μέτρων και στην απαγόρευση της κυκλοφορίας", και επιπλέον, η κανονικότητα θα πρέπει να είναι σε μεγάλο βαθμό φυσιολογική το καλοκαίρι, ωστόσο, κατά την άποψη του Σεμπάστιαν Κουρτς, θα εξακολουθούν να υπάρχουν τομείς που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι, όπως ο τομέας της Υγείας.

"Όταν θα έχουμε προσφέρει εμβολιασμό σε όποιον το θέλει, το κράτος θα έχει εκπληρώσει την αποστολή του, που θα σημαίνει επιστροφή στην κανονικότητα, στην ελευθερία, σε μια φυσιολογική ζωή", τόνισε ο καγκελάριος κατά τη διάρκεια επίσκεψης του σε ένα πολυκατάστημα που εγκαινιάστηκε πρόσφατα στο Ίνσμπρουκ, την πρωτεύουσα του ομόσπονδου κρατιδίου του Τιρόλου.

Μία ημέρα νωρίτερα, την Πέμπτη, μετά από συνάντηση του με εμπειρογνώμονες σε θέματα εμβολιασμού, ο ίδιος είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο λήψης απόφασης για την κατάργηση της υποχρεωτικής μάσκας, στο πλαίσιο περαιτέρω χαλάρωσης των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα.

Σχετική απόφαση, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε, πιθανόν να ληφθεί κατά την συνάντηση και τις διαβουλεύσεις που θα έχει η κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος και των Πράσινων, την ερχόμενη Παρασκευή, 28 Μαΐου, με ειδικούς και με τους κυβερνήτες των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ