Νέα
  • ΓΔ: 897.63 +0.36%
  • Τζίρος: 48,76 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ο Ελον Μασκ και οι τεχνολογικοί κολοσσοί αφήνουν τη Σίλικον Βάλεϊ για το Τέξας

Ελον Μασκ / Πηγή: APE
Ελον Μασκ / Πηγή: APE

Πλώρη για το Τέξας έβαλε ο δισεκατομμυριούχος Ελον Μασκ, αφήνοντας πίσω του τη Σίλικον Βάλεϊ. Και σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNN, παίρνει κι άλλους εκατομμυριούχους μαζί του.

H Σίλικον Βάλεϊ είναι από το 1938, όταν οι Hewlett και Packard ίδρυσαν την εταιρεία προπομπό της Hewlett Packard Enterprise, το επίκεντρο της τεχνολογικής βιομηχανίας, ωστόσο έπειτα από 82 χρόνια αυτό δείχνει να αλλάζει. Χαρακτηριστικότερο όλων το γεγονός ότι την εγκαταλείπει η Hewlett Packard Enterprise, μεταφέροντας την έδρα της στο Τέξας. Λίγες ημέρες πριν, μια ακόμη μεγάλη εταιρεία-σταθερή αξία της Σίλικον Βάλεϊ, η Oracle ανακοίνωσε τα σχέδια της να ακολουθήσει τη Hewlett Packard Enterprise στο Όστιν, όπως επίσης και η 8VC.

Και δεν είναι οι μόνοι. Μια σειρά από τεχνολογικούς κολοσσούς δηλώνουν ότι επιθυμούν να εγκαταλείψουν το Σαν Φρανσίσκο, μεταξύ αυτών και ο ιδρυτής της Tesla Ελον Μασκ που δήλωσε ότι ήδη έχει μετακομίσει στο Τέξας.

Ελον Μασκ / Πηγή: AP Images
Ελον Μασκ / Πηγή: AP Images

Η μεγάλη τεχνολογική έξοδος της Σίλικον Βάλεϊ

Όπως σχολιάζει η Κλαιρ Ντάφι στο αμερικανικό δίκτυο, τέτοιου είδους κινήσεις είναι αναμενόμενες εν μέσω πανδημίας, καθώς η πλειοψηφία των εργαζομένων δουλεύει με τηλεργασία. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι εταιρείες που ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να δώσουν αυτή την επιλογή στους υπαλλήλους τους σε μόνιμη βάση και μετά το τέλος της πανδημίας. Ωστόσο, η μαζική μετεγκατάσταση της έδρας των επιχειρήσεων -ραχοκοκαλιά της Σίλικον Βάλεϊ δείχνει μια εταιρική διασπορά στην τεχνολογική βιομηχανία, που οι αναλυτές ονομάζουν «η μεγάλη τεχνολογική έξοδος».

Αυτοί που ήδη εγκατέλειψαν το Σαν Φρανσίσκο εξέφρασαν δυσαρέσκεια και παράπονα για κακοδιοίκηση από την Πολιτεία και την πόλη. Αν και δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιον ακριβώς αναφέρονταν, σημειώνεται ότι η Καλιφόρνια επέβαλε περιορισμούς στο τεχνολογικό επιχειρείν λόγω Covid-19, ορισμένοι εκ των οποίων έτυχαν δριμείας κριτικής. Ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές του κυβερνήτη ήταν ο Έλον Μασκ. Από την άλλη, Φλόριντα και Τέξας επέβαλαν πιο χαλαρά μέτρα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ήρθαν να προστεθούν οι υψηλότατες τιμές real estate στη Σίλικον Βάλεϊ, αλλά και το υψηλό ποσοστό επί του φόρου εισοδήματος στην πολιτεία της Καλιφόρνιας, εν αντιθέσει με το Τέξας και τη Φλόριντα.

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, 39 εταιρείες εγκατέλειψαν τη Σίλικον Βάλεϊ και το Σαν Φρανσίσκο κι εγκαταστάθηκαν στο Τέξας και το Μαϊάμι. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Όστιν, μεταξύ των «μεταναστριών» επιχειρήσεων συγκαταλέγεται η Tesla η οποία χτίζει υποδομές γραφείων 372.000 τετραγωνικών μέτρων. Η υποδομή-μαμούθ αναμένεται να δημιουργήσει 5.000 νέες θέσεις εργασίας.

φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου
Σταθμός φόρτισης Tesla / Πηγή: pixabay

Την οικονομική ευκαιρία της μεγάλης τεχνολογικής εξόδου θέλει να αρπάξει και η δήμαρχος του Μαϊάμι Φράνσις Σουάρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο διάλογός της με τον επικεφαλής της Varda Space Industries Πέτερ Τίελ o οποίος είχε γράψει νωρίτερα τον προηγούμενο μήνα: «Λοιπόν παιδιά, ακούστε με. Τι λέτε να μετακομίσουμε από τη Σίλικον Βάλεϊ στο Μαιάμι;». Τότε, η Σουάρες απάντησε αμέσως: «Πώς μπορώ να σας βοηθήσω;».

Την περασμένη Δευτέρα, η Σουάρες φιλοξένησε μια virtual συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα το πώς η πόλη της θα αναπτυχθεί στην σκηνή της τεχνολογικής βιομηχανίας, προσελκύοντας τους τεχνολογικούς κολοσσούς να μεταφέρουν την έδρα τους στο Μαϊάμι. Ο συνιδρυτής του Reddit Αλέξις Οχανιάν ανακοίνωσε μέσω Twitter τον Νοέμβριο ότι μετέφερε πριν από μερικά χρόνια την έδρα της εταιρείας από το Σαν Φρανσίσκο στη Φλόριντα, τον μόνιμο τόπο κατοικίας της συζύγου Σερένα Γουίλιαμς.  «Ο κόσμος στην αρχή είχε πάθει σοκ και με ρωτούσε “πώς θα συντονίζεις τη δουλειά σου από τη νότια Φλόριντα;” Τρία χρόνια μετά, η εργασιακή ζωή μου τα πάει περίφημα και τώρα βλέπεις παντού πρωτοσέλιδα με τίτλους ότι ακόμα μια εταιρεία εγκαταλείπει τη Σίλικον Βάλεϊ για το Μαϊάμι» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το Μαϊάμι αναπτύσσεται τόσο ραγδαία που υπάρχουν αναφορές πως ακόμα και η Goldman Sachs σκοπεύει να μεταφέρει τη βάση της από τη Νέα Υόρκη στο Μαϊάμι.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, οι εταιρείες που έχουν ανακοινώσει τελεσίδικα ότι φεύγουν από τη Σίλικον Βάλεϊ  για το Τέξας είναι οι:

Hewlett Packard Enterprises: Η εταιρεία ανακοίνωσε τη φυγή της από το Σαν Χοσέ για το Χιούστον του Τέξας όπου ήδη κατασκευάζεται ένα τεράστιο κάμπους.

Hewlett Packard Enterprises / Πηγή: AP Images
Hewlett Packard Enterprises / Πηγή: AP Images

Oracle: Εγκαταλείπει το Ρέντγουντ Σίτι της Καλιφόρνιας για το Όστιν του Τέξας. Η εκπρόσωπος της εταιρείας Ντέμπορα Χέλινγκερ χαρακτήρισε την κίνηση αυτή σε δηλώσεις της στο CNN Business ως τις καλύτερες για την ανάπτυξη της εταιρείας και για την ευελιξία προς τους υπαλλήλους τους για τον τόπο και τον τρόπο που θα εργάζονται.

Oracle / Πηγή: AP Images
Oracle / Πηγή: AP Images

Ελον Μασκ: Ο CEO της Tesla αποκάλυψε την κίνησή του να μετακομίσει επαγγελματικά από την Καλιφόρνια στο Τέξας την προηγούμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου της «The Wall Street Journal». Πριν από αυτό είχε αναφέρει στο Twitter ότι σκέφτεται να μεταφέρει την έδρα της Tesla στο Τέξας. Ωστόσο αυτό δεν έχει γίνει ακόμη, αλλά η γιγαντιαία επένδυση των 372.000 τετραγωνικών μέτρων λίγο έξω από το Όστιν μαρτυρά ότι δεν θα αργήσει να γίνει.

O CEO της Tesla, Ελον Μασκ
Πηγή: Daniel Oberhaus / flickr

8VC: Είναι μία από τις πολλές που εγκαταλείπουν τη Σίλικον Βάλεϊ για το Όστιν. «Είναι πολύ προφανές ότι υπάρχουν πάρα πολλά μέρη για να χτίσεις στη χώρα, όχι μόνο η Σίλικον Βάλεϊ» είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος της εταιρείας τον Νοέμβριο.

Ντρου Χιούστον: Ο CEO του Dropbox έχει ήδη αγοράσει σπίτι στο Όστιν, προκειμένου να κατοικήσει μόνιμα, σύμφωνα με πηγές.

Ντρου Χιούστον / Πηγή: AP Images
Ντρου Χιούστον / Πηγή: AP Images

FileTrail: Η εταιρεία διαχείρισης software έχει ήδη μεταφέρει την έδρα της από το Σαν Χοσέ στο Όστιν από το περασμένο Απρίλιο.

DZS Inc.: Η εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι θα μεταφέρει την έδρα της από το Όκλαντ της Καλιφόρνιας στο Πλάνο του Τέξας, προκειμένου να δημιουργήσει «ένα νέο μηχανολογικό κέντρο αριστείας» στην πόλη.

QuestionPro: Αυτή η διαδικτυακή εταιρεία έρευνας λογισμικού ανακοίνωσε ότι έχει προγραμματίσει τη μεταφορά της έδρας της από τη Σίλικον Βάλεϊ στο Όστιν τον Ιανουάριο του 2021.

Επίσης, στο αμερικανικό δίκτυο παρατίθενται και οι εταιρείες που γύρισαν την πλάτη τους στη Σίλικον Βάλεϊ για τη Φλόριντα:

David Blumberg: Ο ιδρυτής της Blumberg Capital ανέφερε πρόσφατα, σύμφωνα με τους San Francisco Business Times: «Ελπίζουμε κι ευχόμαστε ότι η Καλιφόρνια θα αναλάβει δράση»

Κιθ Ραμπόις: Ο συνεργάτης και πρώην CEO PayPal και του LinkedIn δήλωσε στο Fortune πρόσφατα πως εγκαταλείπει το Σαν Φρανσίσκο και βάζει πλώρη για μόνιμη μετεγκατάσταση στο Μαϊάμι. 

Τζον Όριντζερ: Ο ιδρυτής και πρόεδρος του Shutterstock από μόνιμος κάτοικος Νέας Υόρκης έγινε τον Οκτώβριο μόνιμος κάτοικος Μαϊάμι, αγοράζοντας μια έπαυλη αξίας 42 εκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με τη South Florida Business Journal, ο Όριντζερ άμα τη αφίξει του στο Μαϊάμι ίδρυσε την Pareto Holdings που επενδύει σε startups με αντικείμενο την τεχνολογία και έδρα στο Μαϊάμι.

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ