Νέα
  • ΓΔ: 823.92 +0.09%
  • Τζίρος: 43,00 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Bitcoin: Στο στόχαστρο των ρυθμιστικών Αρχών για ξέπλυμα χρήματος

Bitcoin / Πηγη: AP
Bitcoin / Πηγη: AP

Τα παιχνίδια αισχροκέρδειας και το ξέπλυμα χρήματος που πιθανώς υπάρχει πίσω από την αγοροπωλησία του Bitcoin και των άλλων κρυπτονομισμάτων θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε επέμβαση της ρυθμιστικής Αρχής, εκτιμά ο διοικητής της Σουηδικής τράπεζας Riksbank Στέφαν Ίνγκβες.

Όπως αναφέρει ο Ίνκβες στο Bloomberg, «οι αρχές έχουν αρχίσει να αντιδρούν στη φρενίτιδα που έχει ξεσπάσει γύρω από τα κρυπτονομίσματα. Όταν κάτι μεγαλώνει αρκετά, τότε μπαίνουν στο παιχνίδι και καταστάσεις όπως τα συμφέροντα καταναλωτών και το ξέπλυμα χρήματος. Γι' αυτό πιστεύουμε ότι η ρυθμιστική εποπτεία θα έρθει σύντομα».

Ωστόσο, παρότι υπάρχει έντονος σκεπτικισμός τόσο για το Bitcoin όσο και για τα άλλα  κρυπτονομίσματα που ακολουθούν την εντυπωσιακή πορεία του στις αγορές, μερικά από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Wall Street, όπως η Goldman Sachs, προσφέρουν ήδη υπηρεσίες συναλλαγών που συνδέονται με κρυπτονομίσματα.

Ο διοικητής της σουηδικής Κεντρικής Τράπεζας ωστόσο τόνισε, πως το ενδεχόμενο παρέμβασης των Αρχών θα συμβεί «σε διαφορετικούς χρόνους για διαφορετικούς τομείς».

Η υπουργός χρηματοπιστωτικών αγορών της Σουηδίας, Asa Lindhagen, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία αυστηροποίησης των προτύπων για τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, λέγοντας ότι παρόμοιες διαδικασίες έχουν ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη σε διεθνές επίπεδο. «Η αντιμετώπιση του κινδύνου νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που ενέχουν τα κρυπτονομίσματα είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που απαιτεί διασυνοριακή συνεργασία» τόνισε.

Το ερώτημα ωστόσο που προκύπτει είναι, πώς θα ρυθμιστεί ένα προϊόν που έχει σχεδιαστεί για να αποφεύγει τον έλεγχο των εθνικών αρχών, παρότι οι κυβερνήσεις ήδη προσπαθούν να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, με την Κίνα να εντείνει την πίεση στους οπαδούς των κρυπτονομισμάτων.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έχει ανακοινώσει ήδη ότι οι τράπεζες της δεν θα επιτρέπεται να δέχονται κρυπτονομίσματα ως μέσο πληρωμών, κίνηση που ήρθε μετά την απόπειρα "καταστολής" της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων.

Η Σουηδία, είναι μία από τις πιο προηγμένες χώρες που στρέφεται στην  ανάπτυξη ενός ψηφιακού νομίσματος, καθώς στην χώρα το ρευστό αποτελεί ήδος προς εξαφάνιση με τις κάρτες να έχουν υπερκαλύψει τις συναλλαγές. Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας προσπαθεί να διασφαλίσει ότι τα κρυπτονομίσματα δεν θα έρθουν να καλύψουν το κενό. Ο Ίνγκβες έχει εκτιμήσει στο παρελθόν ότι η Σουηδία θα μπορούσε να έχει τη δική της ηλεκτρονική κορώνα, μέσω της Κεντρικής της Τράπεζας στα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι ρυθμιστικές Αρχές στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με την Fed ερευνούν ήδη το ενδεχόμενο να ελέγξουν την αγορά των κρυπτονομισμάτων, δήλωσε τον Μάιο ο Randal Quarles, αντιπρόεδρος εποπτείας της Fed
Όμως οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες χρειάζονται χρόνο για να βρουν τη σωστή ρυθμιστική προσέγγιση πριν δημιουργήσουν ένα εποπτικό πλαίσιο.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ