Νέα
  • ΓΔ: 858.93 -4.66%
  • Τζίρος: 117,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γαλλία: 163.000 νέες θέσεις εργασίας από τις startups το 2020

Laptop / Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Σε δυναμικό μοχλό ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας εξελίσσεται ο κλάδος της νεοφυούς επιχειρηματικότητας με τις startups να έχουν σημαντική συμβολή στη διαδικασία οικονομικού μετασχηματισμού της χώρας. Η νέα αυτή πραγματικότητα αποτυπώνεται σε όλες τις διαστάσεις της σε έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας Roland Berger, που παρουσιάζει το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι, χαρτογραφώντας τις προοπτικές του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έρευνας μελετήθηκαν 120 επιχειρήσεις του Next40 (N40) και French Tech120 (FT120), που αντιπροσωπεύουν τις αναδυόμενες νεοσύστατες επιχειρήσεις του γαλλικού παραγωγικού ιστού. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του γραφείου συμβούλων, κατά το έτος 2020, οι startups συνέβαλαν στη δημιουργία συνολικά 163.000 άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας, εκ των οποίων 26.000 άμεσων. Με ένα πολλαπλάσιο 5,2 εμμέσων θέσεων ανά εργαζόμενο (σε αντίθεση με 1,4 στον κλάδο παραγωγής), πολλοί συνδεόμενοι κλάδοι, όπως προμηθευτές, υπεργολάβοι και πάροχοι υπηρεσιών, επωφελούνται από την ανάπτυξη της French Tech. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο διάμεσος μισθός στις εταιρείες FT 120 και N40 είναι 60% υψηλότερος από τον γαλλικό μέσο όρο.

Oσον αφορά στον κύκλο εργασιών των εταιρειών αυτών, οι 120 startups, που μελετήθηκαν, καταγράφουν κύκλο εργασιών 5,2 δισ. ευρώ, οποίος αναμένεται να αγγίξει τα 19,2 δισ. ευρώ έως το 2025, ποσό, που αντιστοιχεί στο 6% της προβλεπόμενης αύξησης του γαλλικού ΑΕΠ έως τότε, καθώς και στο 14% της αύξησης των εξαγωγών. Η εντυπωσιακή ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας οδηγεί σε ευρεία αναζωογόνηση και ανανέωση του γαλλικού παραγωγικού ιστού, που συντελείται μέσω του τεχνολογικού μετασχηματισμού σε όλη τη γαλλική επικράτεια.

Σύμφωνα με την έρευνα της Roland Berger, ένας στους δύο Γάλλους ή το 53% αυτών χρησιμοποιεί μία από τις καινοτομίες των εταιρειών της French Tech τουλάχιστον μία φορά το μήνα, το 11% μία φορά την ημέρα και μόνο το 19% δεν τις χρησιμοποιεί ποτέ. Η συγκέντρωση κεφαλαίων από τις εταιρείες της French Tech 120 και Next40 το 2020 αντιπροσώπευε το ήμισυ των συνολικών κεφαλαίων που εισέρρευσαν σε ολόκληρο το οικοσύστημα. Ακόμα και αν δεν κατορθώσουν όλες οι εταιρείες να γίνουν «μονόκεροι» (νεοφυείς επιχειρήσεις με αποτίμηση άνω του 1 δισ. ευρώ), συμμετέχουν όλες στην προσπάθεια δημιουργίας αξίας και θέσεων εργασίας και δίνουν σημαντική ώθηση στη γαλλική οικονομία.

Βάσει των εκτιμήσεων, τα επόμενα έτη είναι πολύ πιθανή η ένταξη της French Tech στον δείκτη CAC 40. Συνολικά, αναμένεται να εισαχθούν στο χρηματιστήριο τα επόμενα χρόνια περίπου 20 με 30 γαλλικές νεοσύστατες επιχειρήσεις, σηματοδοτώντας μία ιστορική στροφή προς την ανανέωση του παραγωγικού ιστού του γαλλικού επιχειρείν.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ