Νέα
  • ΓΔ: 792.9 +0.56%
  • Τζίρος: 65,92 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γαλλία εκλογές: Ευνοημένη η Αριστερά και τα παραδοσιακά κόμματα - Πτώση Μακρόν, Λε Πέν

Απογοήτευση για την Μαρί Λε Πεν τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλίακαθώς το ακροδεξιό κόμμα της Εθνικός Συναγερμό κατέγραψε μόλις 19% στον πρώτο γύρο.

Τα αριστερά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του ακροαριστερού Ζαν Λουκ Μελανσόν, συγκεντρώνουν μαζί με τους οικολόγους το 34% των ψήφων ωστόσο, η τάση της πριμοδότησης των απερχόμενων, ευνοεί τους Ρεπουμπλικάνους και το  Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS).

Το εκλογικό σύστημα λειοτυργεί αυτή τη φορά, σε βάρος του Εθνικού Συναγερμού και του κόμματος La République en Μarche (Lrem), του Μακρόν, το οποίο δεν διαθέτει βάσεις στην γαλλική περιφέρεια και έλαβε μόλις 11%. 

Οι εκλογές, σημαδεύτηκαν από υψηλή αποχή και την πριμοδότηση των απερχόμενων αιρετών αρχόντων, κυρίως των προερχόμενων από την δεξιά, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Παρότι προεκλογικά οι εκτιμήσεις έδειχναν άνοδο του ακροδεξιού κόμματος, ο Εθνικός Συναγερμός δεν καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε καμία από τις 6 εκ των 13 περιφέρειες για τις οποίες υπάρχουν εκτιμήσεις.

Απογοήτευση επικρατεί και στο επιτελείο Μακρόν καθώς τα αποτελέσματα  δεν είναι  θετικά, λιγότερο από έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Οι οικολόγοι  (EELV), που κατέγραψαν καλές επιδόσεις στις μεγάλες πόλεις στις δημοτικές εκλογές του 2020, δεν είχαν αυτή τη φορά την στήριξη των πολιτών ωστόσο μαζί με την Αριστερά συγκεντρώνουν 34%.

Στην περιφέρεια της Προβηγκίας-Αλπεων-Κυανής Ακτής (PACA), ο απερχόμενος πρόεδρος της δεξιάς Ρενό Μουζελιέ του κόμματος Les Républicains (Οι Ρεπουμπλικανοί, LR)  επικρατεί, κατά γενική έκπληξη, και προηγείται, με μικρή διαφορά, του υποψήφιου του Εθνικού Συναγερμού Τιερί Μαριανί, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των exit poll.

Αντιστοίχως, στην βόρεια περιφέρεια Ο-ντε-Φρανς, ο απερχόμενος του κόμματος Les Républicains Ξαβιέ Μπερτράν, ο οποίος θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2022, προηγείται του υποψήφιου του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, αν και οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν αναμέτρηση στήθος με στήθος.

Η αποχή σε ολόκληρη την χώρα ανήλθε σε ποσοστό ρεκόρ του 66,5% έως 68,5%, καθώς οι ψηφοφόροι απέφυγαν τις κάλπες προτιμώντας να περάσουν την καλοκαιρινή ηλιόλουστη ημέρα στην εξοχή, έπειτα από μήνες περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας.

Ο δεύτερος γύρος των περιφερειακών εκλογών θα διεξαχθεί στις 27 Ιουνίου.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ