Νέα
  • ΓΔ: 894.3 0.00%
  • Τζίρος: 57,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Διχασμός στους κόλπους της ΕΚΤ για τα επιτόκια - Γιατί αντιδρούν τα «γεράκια»

Αντίθετη με την οικονομική πολιτική της Κριστίν Λαγκάρντ δηλώνει η πτέρυγα των «γερακιών» της ΕΚΤ με τον Βέλγο Pierre Wunsch να υποστηρίζει σήμερα ότι δεν νιώθει άνετα με τις νέες οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας τις οποίες οι  χρηματοοικονομικές αγορές  ερμήνευσαν ως δέσμευση από την πλευρά της ΕΚΤ να μην αυξήσει τα επιτόκια για τα επόμενα πέντε ή έξι χρόνια.

Η πρόθεση της Λαγκάρντ να μην αυξήσει τα επιτόκια μέχρι να βεβαιωθεί ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 2% και θα παραμείνει για το απαιτούμενο χρονικό διάστημα βρίσκει αντίθετο τον Κεντρικό τραπεζίτη του Βελγίου Wunsch, ο οποίος ανήκει στην ομάδα της σκληρής οικονομικής πολιτικής του Γερμανού κυβερνήτη της Bundesbank, Jens Weidmann.

Παρότι επιβεβαίωσε ότι καταψήφισε την πρόταση Λαγκάρντ, σε συνέντευξή του στο CNBC  υποστήριξε πως η διαφωνία του «δεν θα πρέπει να δραματοποιηθεί» καθώς «όλοι συμφωνούμε ότι ο πληθωρισμός θα πρέπει να πάει στο 2%».

Υποστήριξε ωστόσο ότι «η ΕΚΤ έχει δέσει τα χέρια της για τα επόμενα χρόνια και ενδεχομένως να βρεθεί να αντιμετωπίζει ερωτήματα για την ανεξαρτησία της από τις κυβερνήσεις» υπογραμμίζοντας ότι «το βασικό θέμα είναι το είδος της δέσμευσης που μπορείς να αναλάβεις για μια πιθανώς μεγάλη περίοδο χρόνου - ενδεχομένως για πέντε ή έξι χρόνια σε σχέση με τις προσδοκίες των αγορών».

«Δεν ένιωθα άνετα να αναλάβω μια δέσμευση για τόσο μεγάλη περίοδο» τόνισε λέγοντας ότι θα επιθυμούσε «μια ρήτρα διαφυγής» που θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια της εάν βρίσκονταν να αντιμετωπίζει κινδύνους όπως τη δημοσιονομική κυριαρχία, ήτοι την προσαρμογή της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας προκειμένου να καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες των κυβερνήσεων.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ