Νέα
 • ΓΔ: 875.76 -2.61%
 • Τζίρος: 68,47 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τα διαφορετικά Χριστούγεννα της Ευρώπης εν μέσω κορονοϊού

Χριστούγεννα στην Βρετανία / Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Πολυ διαφορετικά από άλλες χρονιές θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα, με τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού να κρατούν σε καραντίνα τις περισσότερες χώρες. Κλειστά καταστήματα, περιορισμός στις μετακινήσεις και γενικευμένα lockdown, επισκιάζουν το εορταστικό κλίμα των ημερών.

Από σήμερα στις 5 το πρωί όλη η Ιταλία έχει μετατραπεί σε μια μεγάλη «κόκκινη ζώνη» μέχρι τις 6 Ιανουαρίου. Οι πολίτες θα μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι μόνον για να μεταβαίνουν στον χώρο εργασίας τους, για λόγους υγείας, για να ψωνίσουν είδη πρώτης ανάγκης και για άλλες έκτακτες ανάγκες.

Σε ό,τι αφορά τις εμπορικές επιχειρήσεις, θα παραμείνουν ανοικτά φαρμακεία, μπακάλικα και σούπερ μάρκετ, καπνοπωλεία, περίπτερα αλλά, αυτή την φορά, θα κρατήσουν σηκωμένα τα ρολά και τα κομμωτήρια καθώς και τα καταστήματα που πωλούν παιχνίδια. Πρόκειται για μια μικρή «παραχώρηση», λόγω των γιορτών.

Παράλληλα, δυο άτομα από κάθε οικογένεια θα μπορούν να επισκέπτονται, κάθε μέρα, ένα φιλικό ή συγγενικό τους σπίτι. Για κάθε μετακίνηση, όπως και την περασμένη Άνοιξη, οι πολίτες θα πρέπει να κρατούν μαζί τους υπεύθυνη δήλωση, την οποία πρέπει να παραδίδουν, πλήρως συμπληρωμένη, στην αστυνομία ή τους καραμπινιέρους, σε περίπτωση ελέγχου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, στις 28, 29 και 30 Δεκεμβρίου και στις 4 Ιανουαρίου η Ιταλία θα γίνει «πορτοκαλί ζώνη» και θα ξαναλειτουργήσουν πλήρως όλα τα καταστήματα, αλλά όχι τα καφε μπαρ και τα εστιατόρια. Οι Ιταλοί θα μπορούν να βγουν εκτός των ορίων του δήμου όπου διαμένουν, αλλά όχι και εκτός περιφέρειας.

Σε καθολικό lockdown από τις 16 Δεκεμβρίου και έως τουλάχιστον τις 10 Ιανουαρίου βρίσκεται και η Γερμανία. Σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα, όλα τα εμπορικά καταστήματα είναι κλειστά, με εξαίρεση τα φαρμακεία και τα σούπερ-μάρκετ. Κλειστά είναι επίσης και τα εστιατόρια, μπαρ, πολιτιστικοί και αθλητικοί χώροι. Κατά την ίδια περίοδο, απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιο χώρο. «Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αναλάβουμε δράση, και την αναλαμβάνουμε», είχε υπογραμμίσει η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Διαφορετικά και υπό αυστηρούς περιορισμούς τα φετινά Χριστούγεννα και στη Βρετανία, μετά και τον εντοπισμό του νέου μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού. Με βάση τα νέα μέτρα, οι κάτοικοι πρέπει να παραμένουν στα σπίτια τους, εκτός περιορισμένων εξαιρέσεων. 

Οι πολίτες δεν πρέπει να μετακινούνται στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 4, παρά μόνο για να παρέχουν υποστήριξη σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη ή για χωρισμένους γονείς και τα παιδιά τους.
 
Παράλληλα:

 • Οι κάτοικοι πρέπει να παραμένουν στα σπίτια τους, εκτός περιορισμένων εξαιρέσεων
 • Kλείνουν καταστήματα, γυμναστήρια, χώροι αναψυχής και κέντρα προσωπικής φροντίδας 
 • Οι άνθρωποι πρέπει να εργάζονται από το σπίτι όταν αυτό είναι δυνατόν
 • Απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από τις περιοχές που κατατάσσονται στο Επίπεδο 4
 • Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών δεν πρέπει να περνούν την νύχτα εκτός του σπιτιού τους.
 • Επιτρέπονται οι συναντήσεις ενός μόνο ατόμου διαφορετικού νοικοκυριού σε εξωτερικούς χώρους
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ