Νέα
  • ΓΔ: 911.26 +0.46%
  • Τζίρος: 15,93 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κίνα και Αφγανιστάν «ροκανίζουν» χρηματιστήρια, πετρέλαιο και αισιοδοξία

Πηγή: Pixabay

Οι καταιγιστικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν, οι οποίες λαμβάνουν απρόβλεπτες διαστάσεις, τα αποτελέσματα για την πορεία της κινεζικής οικονομίας και η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού, πιέζουν τις τιμές του πετρελαίου και τις χρηματιστηριακές αγορές, πολλαπλασιάζοντας τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία.

Οι δύο χώρες της Ασίας (και όχι μόνο) και ο κορονοϊός δημιουργούν ένα μείγμα που προκαλεί πονοκεφάλους και ανησυχία, «θολώνοντας» τις εκτιμήσεις και την αισιοδοξία και υψώνοντας ανασχετικά αναχώματα.

Η καλή πορεία των αγορών ανακόπηκε, σήμερα Δευτέρα, η τιμή του πετρελαίου πήρε την κατηφόρα και οι τιμές των commodities το ίδιο.

Κινεζικό «φρένο»

Η κινεζική οικονομία επιβραδύνθηκε τον Ιούλιο σε ποσοστό υψηλότερο από το αναμενόμενο, επαναφέροντας τα σενάρια για πιέσεις στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Τα στοιχεία έδειξαν πτώση της βιομηχανικής παραγωγής και των λιανικών πωλήσεων στον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου.

Τα στοιχεία του Εθνικού Στατιστικού Γραφείου της Κίνας έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 6,4 % σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση κατά 7,8 %. Αντίστοιχα πολύ χαμηλότερα του αναμενόμενου κινήθηκαν και οι λιανικές πωλήσεις.

Πιέσεις και στο Πετρέλαιο

Σοβαρές ήταν οι πιέσεις σήμερα και  στην τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Το Brent βρέθηκε να χάνει 3% στα 68,47 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό WTI έφτασε να υποχωρεί κατά 3,4% στα 66,11 δολάρια. Αν και οι απώλειες «μαζεύτηκαν», το κλίμα δεν φαίνεται να αλλάζει.

«Πόλεμος» Μπάιντεν με το πετρελαϊκό λόμπι

Σε αυτό το παγκόσμιο φόντο, κορυφώνεται ο «πόλεμος» μεταξύ του Μπάιντεν και του αμερικανικού πετρελαϊκού λόμπι.
Εκπρόσωποι των πετρελαϊκών εταιρειών κατέθεσαν τη Δευτέρα αγωγή εναντίον του Αμερικανικού προέδρου για τη διακοπή φέτος των δημοπρασιών γεώτρησης σε ομοσπονδιακά εδάφη και ύδατα.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (ΑΡΙ) και άλλα 11 γκρουπ κατέθεσαν την αγωγή στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Λουιζιάνα, σε μια προσπάθεια να αναγκάσει το υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ να επαναφέρει τις πωλήσεις μισθώσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου, τις οποίες η διοίκηση διέκοψε τον Ιανουάριο εν αναμονή της επανεξέτασης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της αξίας του προγράμματος στους φορολογούμενους.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ