Νέα
  • ΓΔ: 894.74 +0.69%
  • Τζίρος: 59,61 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΗΠΑ: Ανάπτυξη 6,6% στο β' τρίμηνο - Επιβράδυνση το καλοκαίρι

Τζο Μπάιντεν / Πηγή: AP
Τζο Μπάιντεν / Πηγή: AP

H αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 6,6% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, με το ΑΕΠ των ΗΠΑ να αυξάνεται πάνω από τα προ κορονοϊού επίπεδα καθώς η τεράστια δημοσιονομική στήριξη και το πρόγραμμα των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού αύξησαν τις δαπάνες.

Η αύξηση του ΑΕΠ ήταν ελαφρά υψηλότερη σε σχέση με το 6,5% της πρώτης εκτίμησης, ενώ στο πρώτο τρίμηνο το ΑΕΠ αυξήθηκε 6,3%.

Ισχυρότερη η αύξηση της κατανάλωσης

Η ανοδική αναθεώρηση αντανακλά την πολύ ισχυρότερη από την προσδοκώμενη κατανάλωση. Η αμερικανική κυβέρνηση είχε δώσει εφάπαξ ενισχύσεις σε νοικοκυριά χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων στη διάρκεια του τριμήνου.

Η Fed διατήρησε την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική της, με τα επιτόκια να παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, δίνοντας ώθηση στις τιμές των μετοχών.

Η κατανάλωση, στην οποία αντιστοιχούν τα δύο τρίτα του αμερικανικού ΑΕΠ, ενισχύθηκε και από τους εμβολιασμούς που οδήγησαν στην αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες, όπως τα αεροπορικά ταξίδια, τη διαμονή σε ξενοδοχεία, τα γεύματα σε εστιατόρια και τη διασκέδαση.

Eπιβράδυνση στο τρίτο τρίμηνο

Ωστόσο, η δυναμική της ανάκαμψης φαίνεται να επιβραδύνθηκε στο τρίτο τρίμηνο, εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού από τη μετάλλαξη Δέλτα.

Οι συνεχιζόμενες στενότητες στην εφοδιαστική αλυσίδα προκαλούν επίσης ελλείψεις σε αγαθά, όπως τα αυτοκίνητα και ορισμένες οικιακές συσκευές, πλήττοντας τις λιανικές πωλήσεις. Τα στοιχεία από τις συναλλαγές με κάρτες δείχνουν επιβράδυνση των δαπανών για αεροπορικά ταξίδια, κρουαζιέρες καθώς και ξενοδοχεία.

Οι νέες παραγγελίες για κεφαλαιουχικά αγαθά, εκτός των αεροσκαφών, παρέμειναν σταθερές τον Ιούλιο. «Πρόκειται για μία επιβράδυνση του ρυθμού λόγω της αλληλεπίδρασης της Δέλτα και περιορισμών από την πλευρά της προσφοράς», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Bank of America Securities στη Νέα Υόρκη. «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η οικονομία είναι εύρωστη και όλα παραπέμπουν σε μία ισχυρή υποκείμενη ζήτηση», πρόσθεσε.

Η Bank of America Securities «έκοψε» την εκτίμησή της για την ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου στο 4,5% από 7%, ενώ οικονομολόγοι της Goldman Sachs υποβάθμισαν επίσης την περασμένη εβδομάδα την εκτίμησή τους στο 5,5% από 9%.

Πρόβλεψη για ανάπτυξη 7% το 2021

Για το τέταρτο τρίμηνο αναμένεται ανάκαμψη της ανάπτυξης, ενώ για το σύνολο του έτους οι οικονομολόγοι προβλέπουν ρυθμό ανάπτυξης περίπου 7%, που θα ήταν ο ισχυρότερος από το 1984.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ