Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ινδία: Η κεντρική τράπεζα ξεκινά δοκιμές για την έκδοση ψηφιακού νομίσματος

Ινδία, κεντρική τράπεζα
Ο διοικητής της ινδικής κεντρικής τράπεζας, Shaktikanta Das. AP Photo

Τις πρώτες δοκιμές για την έκδοση ψηφιακού νομίσματος θα κάνει τον Δεκέμβριο η κεντρική τράπεζα της Ινδίας (RBI), όπως δήλωσε ο διοικητής της, Shaktikanta Das, σε συνέντευξή του στο CNBC.

H Ινδία ακολουθεί άλλες κεντρικές τράπεζες – όπως την κινεζική, τη βρετανική και την ΕΚΤ – που προωθούν δικά τους ψηφιακά νομίσματα, τα οποία αποκαλούνται ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών (CBDC) και θα συνυπάρχουν με τα κανονικά νομίσματά τους.

«Είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί γι’ αυτό, επειδή είναι ένα εντελώς νέο προϊόν, όχι μόνο για την RBI αλλά και παγκόσμια», είπε ο Das.

Η ινδική κεντρική τράπεζα εξετάζει διάφορες πτυχές ενός ψηφιακού νομίσματος, περιλαμβανομένης της ασφάλειας, του αντίκτυπου στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ινδίας καθώς και στη νομισματική πολιτική και τη νομισματική κυκλοφορία. 

Ο Das διευκρίνισε ότι η RBI διερευνά επίσης αν θα υπάρχει κεντρική κατανομή του ψηφιακού νομίσματος ή αποκεντρωμένη, μέσω της διαδικασίας DLT (distributed ledger technology).

O υποδιοικητής της RBI είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι η κεντρική τράπεζα εργάζεται για μία σταδιακή καθιέρωση του ψηφιακού νομίσματος.

Οι κεντρικές τράπεζες προωθούν τα ψηφιακά νομίσματα

Οι κεντρικές τράπεζες ενίσχυσαν πέρυσι τις προσπάθειές τους για την καθιέρωση ψηφιακών νομισμάτων μετά τη μείωση στη χρήση μετρητών και το αυξανόμενο ενδιαφέρον για κρυπτονομίσματα, όπως το bitcoin.

Την κούρσα οδηγεί η κεντρική τράπεζα της Κίνας, η οποία έχει κάνει δοκιμές με τη διάθεση ψηφιακού γουάν σε κατοίκους αρκετών πόλεων. Η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας επίσης ανακοινώσει ότι εξετάζουν την καθιέρωση ψηφιακού ευρώ και ψηφιακής στερλίνας, αντίστοιχα.

Τα CBDS διαφέρουν από τα κρυπτονομίσματα, καθώς θα ρυθμίζονται από τις κεντρικές τράπεζας και δεν θα αποτελούν διαπραγματεύσιμα assets με μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών τους, ενώ θα έχουν ευρεία αποδοχή ως μέσα πληρωμών.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ