Νέα
  • ΓΔ: 798.41 +0.71%
  • Τζίρος: 59,75 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Evergrande: Ποιος θα πληρώσει τη διάσωση του κινεζικού κολοσσού

Κρίσιμες είναι οι επόμενες 48 ώρες για την διάσωση ή την χρεοκοπία της κινεζικής εταιρείας Evergrande η οποία καλείται να καταβάλει τόκους 83,5 εκατ. δολαρίων στις 23 Σεπτεμβρίου για ομόλογα που λήγουν τον Μάρτιο του 2022.

Οι συνολικές υποχρεώσεις της ξεπερνούν τα 306 δισ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 2% του κινεζικού ΑΕΠ με την κινεζική κυβέρνηση να μην έχει ξεκαθαρίσει εάν θα στηρίξει με κάποιο τρόπο την εταιρεία, οι FΤ θεωρούν ως το πιθανότερο σενάριο οι μέτοχοι της Evergrande θα «εξολοθρευτούν» ενώ οι δανειστές της θα απορροφήσουν μεγάλες ζημιές. Άλλωστε η Evergrande αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα ρευστότητας εδώ και χρόνια.

Σύμφωνα με τους FΤ, οι Κινεζικές αρχές φέρεται να έχουν πει στις τράπεζες να περιμένουν αποπληρωμή των τόκων. Κάποια ομόλογα της Evergrande, όμως, διαπραγματεύονται λίγο κάτω από τα 30 σεντς το δολάριο.

Εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων όπως η Evergrande βασίζονται σε ειδικούς πιστωτές και εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίου οι οποίοι και θα είναι οι πρώτοι που θα πληγούν από την αθέτηση πληρωμών, η οποία μπορεί να μεταδοθεί στις τράπεζες δημιουργώντας ένα τεραστιο ντόμινο.

Η Industrial & Commercial Bank of China, η Agricultural Bank of China και η China Minsheng Bank εκτιμάται ότι έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση ενώ η Evergrande  έχει δανειστεί από περισσότερες από 120 εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίου. Αυτές αντιστοιχούν περίπου στο 40% των δανείων της. Το επόμενο τρίμηνο δε λήγουν δάνεια 1,7 δισ. δολάρια.

Η επιβράδυνση της εγχώριας αγοράς real estate πλήττει την εταιρεία, με τις πωλήσεις κατοικιών να έχουν υποχωρήσει κατά ένα πέμπτο. Ο φόβος είναι πλέον να αποτραπεί ένα ντόμινο χρεοκοπίας και σε άλλες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων του Χονκ Κονγκ. Η αγορά real estate της πόλης γνωρίζει εκρηκτική ανάπτυξη. Οι τιμές των κατοικιών ενισχύθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ τον Αύγουστο. Σε αντίθεση με την Κίνα, οι εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων του Χονγκ Κονγκ έχουν υγιείς ισολογισμούς. Το πρόβλημα είναι ωστόσο ότι τα τελευταία χρόνια έχουν επενδύσει μεγάλα ποσά στην αγορά της Κίνας.

Κι ενώ η Κινεζική κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τη θέση της, ελάχιστες χρεοκοπίες έχουν προβλεφθεί με τόσο μεγάλη συνέπεια όσο αυτή γεγονός που θα βοηθήσει την Κίνα να συγκρατήσει τη διάχυση της κρίσης.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ