Νέα
  • ΓΔ: 905.04 -0.05%
  • Τζίρος: 50,09 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Βρετανία: Σε υψηλό δεκαετίας ο πληθωρισμός - Σκαρφαλώνει πάνω από 4% το 2021

Πάνω από το 4% αναμένεται να σκαρφαλώσει ο πληθωρισμός στη Βρετανία το 2021 σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας η οποία φαίνεται να προσανατολίζεται σε πρόωρο τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης λόγω των αυξανόμενων πιέσεων στις τιμές.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ψήφισαν 7-2 υπέρ του στόχου αγοράς 895 δισ. λιρών (1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων) που έθεσαν τον Νοέμβριο του 2020, όταν η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της BoE (Bank of England) αποφάσισε να αγοράσει επιπλέον 150 δισεκατομμύρια λίρες κρατικών ομολόγων κατά τη διάρκεια του 2021.

Ο αναπληρωτής κυβερνήτης της BoE, Dave Ramsden, συμμετείχε με τον Michael Saunders στην ψηφοφορία για την πρόωρη λήξη του προγράμματος αγορών ομολόγων. Η MPC ψήφισε ομόφωνα τη διατήρηση των επιτοκίων στο 0,1%.

Η BoE ανακοίνωσε ότι αναθεώρησε τις προσδοκίες της για το επίπεδο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το τρίτο τρίμηνο κατά περίπου 1% από την έκθεση του Αυγούστου, αντανακλώντας τους περιορισμούς στην προσφορά.

Ωστόσο, ανέφερε ότι ο πληθωρισμός θα «αυξηθεί προσωρινά» πάνω από 4% στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Τον περασμένο μήνα, η Τράπεζα ανέφερε ότι ανέμενε ότι η οικονομία θα ανακτήσει το μέγεθος της πριν από την πανδημία τους τελευταίους τρεις μήνες του 2021 και ο πληθωρισμός θα φτάσει στο υψηλό της δεκαετίας του 4% ταυτόχρονα.

Ο βρετανικός πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών 3,2% τον Αύγουστο, αλλά η ανάκαμψη από την πανδημία της Covid-19 επιβραδύνθηκε και ορισμένοι οικονομολόγοι βλέπουν τον κίνδυνο υψηλότερης ανεργίας όταν σταματήσει η στήριξη στο τέλος αυτού του μήνα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ