Νέα
  • ΓΔ: 898.96 +0.85%
  • Τζίρος: 49,02 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γερμανία: Αριστερή στροφή φοβούνται οι πλούσιοι - Βγάζουν τα χρήματά τους στην Ελβετία

Η πιθανή αριστερή στροφή της Γερμανίας στις εκλογές της Κυριακής τρομάζει τους εκατομμυριούχους της που μεταφέρουν τα χρήματά τους στην Ελβετία.

Αν σχηματιστεί κυβέρνηση από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), το «σκληρό» αριστερό κόμμα (Die Linke) και τους Πράσινους, θα τεθεί πιθανόν θέμα επαναφοράς του φόρου στην περιουσία και της αύξησης του φόρου κληρονομιάς. «Για τους πολύ πλούσιους, αυτό καίει. Οι επιχειρηματικές οικογένειες είναι σε συναγερμό», δήλωσε στο Reuters Γερμανός δικηγόρος για φορολογικά ζητήματα με εκτεταμένη δραστηριότητα στην Ελβετία.

Η μεταφορά χρημάτων δείχνει ότι πολλοί πλούσιοι Γερμανοί εξακολουθούν να θεωρούν την Ελβετία ως ένα ιδανικό μέρος να τοποθετήσουν την περιουσία τους, ανεξάρτητα από τις προσπάθειες που κάνει για να αποσείσει την εικόνα της ως ασφαλούς καταφυγίου για τους εκατομμυριούχους.

Στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών  δείχνουν ότι οι καταθέσεις από γερμανικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ελβετία αυξήθηκαν κατά 5 δισ. δολάρια στα 37,5 δισ. δολάρια στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Τα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη, αλλά οι πληροφορίες λένε ότι η τάση αυτή συνεχίστηκε.

«Πολλοί πλούσιοι, ιδιαίτερα επιχειρηματίες, φοβούνται ότι θα υπάρξει μία στροφή προς τα αριστερά στη Γερμανία – ανεξάρτητα από την έκβαση των εκλογών», δήλωσε ο επικεφαλής για την Ευρώπη της LGT Switzerland. Ενας υψηλόβαθμος Ελβετός τραπεζίτης δήλωσε: «Γνωρίζω μία σειρά Γερμανών επιχειρηματιών που θέλουν να έχουν μία βάση εκτός της Γερμανίας, αν η πολιτική γίνει πολύ αριστερή εκεί».

Προηγείται το SPD στις δημοσκοπήσεις

Χθεσινή δημοσκόπηση επιβεβαίωσε ότι το SPD προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 25%. Το SPD θέλει να επαναφέρει τον φόρο περιουσίας και να βελτιώσει τον φόρο κληρονομιάς, ενώ οι Πράσινοι – που είναι πιθανός κυβερνητικός εταίρος – θέλουν μεγαλύτερη φορολόγηση των περιουσιών.

«Η Ελβετία ως χρηματοπιστωτικό κέντρο χαρακτηρίζεται από σταθερότητα, ασφάλεια δικαίου και ένα υψηλό επίπεδο χρηματοπιστωτικής αρμοδιότητας. Ωστόσο, δεν παρέχει καμία προστασία για τη φοροδιαφυγή», δήλωσε εκπρόσωπος της Worldwide Monetary Issues (SIF).

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ