Νέα
  • ΓΔ: 868.29 +0.98%
  • Τζίρος: 34,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Βρετανία: Πού οφείλονται οι ελλείψεις σε καύσιμα -Ο ρόλος του Brexit και η κυβίστηση Τζόνσον

Πηγή: ΑΡ
Πηγή: ΑΡ

Συνεχίζεται το κλίμα αναταραχής στη Βρετανία λόγω της έλλειψης καυσίμων, με την κυβέρνηση να σπεύδει να καθησυχάζει τους καταναλωτές, οι οποίοι όμως, ανήσυχοι από τις εξελίξεις, χθες, Σάββατο 25/09, έφτασαν στο σημείο ακόμα και να... παίζουν μπουνιές μπροστά σε πρατήρια βενζίνης.

Το ενεργειακό πρόβλημα είναι πολυσύνθετο, με την κύρια πηγή να εντοπίζεται στο ότι, λόγω της πανδημίας αλλά και του Brexit, πολλοί οδηγοί φορτηγών, οι περισσότεροι ξένοι, επέστρεψαν στις χώρες τους, την ίδια στιγμή που τα κέντρα εκπαίδευσης για τους νέους οδηγούς παρέμειναν κλειστά για μήνες. Η άφιξη νέων οδηγών από την ΕΕ περιπλέκεται επίσης από το Brexit, με τις διαδικασίες μετανάστευσης να είναι πλέον χρονοβόρες.

Στροφή 180 μοιρών από τον Τζόνσον

Χθες όμως, ο Μπόρις Τζόνσον, σε μια εντυπωσιακή στροφή 180 μοιρών, αποφάσισε να χαλαρώσει τους κανόνες μετανάστευσης, χορηγώντας βίζα σε 5.000 ξένους οδηγούς φορτηγών που μεταφέρουν καύσιμα, με στόχο να δώσει τέλος στις σκηνές χάους, με τους καταναλωτές να σχηματίζουν ουρές στα πρατήρια για να προμηθευθούν καύσιμα -και ενώ πολλά βενζινάδικα μεγάλων εταιρειών επέβαλαν πλαφόν στην αγορά καυσίμων έως 30 λίρες λόγω της πρωτοφανούς ζήτησης.

«Θέλω απλά να γεμίσω για να πάω για δουλειά. Ο κόσμος γεμίζει μπιτόνια, είναι γελοίο», δήλωσε ο Μάικ Ντέιβι, ένας οδηγός ηλικίας 56 ετών, που περίμενε για πάνω από μισή ώρα προκειμένου να βάλει βενζίνη σε έναν πρατήριο καυσίμων στο Κεντ, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο.

Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, η Βρετανία κινδυνεύει να μείνει τον χειμώνα με άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ, χωρίς βενζίνη και θέρμανση. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Τζόνσον διαψεύδει με κάθε τρόπο ότι ελλοχεύει τέτοιος κίνδυνος.

Οι ελλείψεις πάντως, που έχει προκαλέσει η απουσία οδηγών, επηρεάζουν ήδη τον αγροδιατροφικό τομέα, αλλά επίσης εκείνον της ενέργειας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ