Νέα
  • ΓΔ: 859.38 -0.89%
  • Τζίρος: 82,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΕ: Το Παγκόσμιο Εμπόριο αυξήθηκε κατά 10,8% το 2021 - Μικρή μείωση αναμένεται το 2022

Ανοδικά αναθεώρησε τις προβλέψεις του για το παγκόσμιο εμπόριο προϊόντων για το 2021 και 2022 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) προειδοποιώντας ωστόσο, για ανάκαμψη σε δύο επίπεδα και καθοδικούς κινδύνους από την πανδημία της COVID-19 και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ο ΠΟΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι αναμένει το εμπόριο προϊόντων φέτος να αυξηθεί κατά 10,8% ύστερα από μείωση κατά 5,3% το 2020. Τον Μάρτιο, είχε προβλέψει αύξηση 8,0% για το 2021.

Ο Οργανισμός, που εδρεύει στη Γενεύη, ανέφερε ότι η αύξηση του εμπορίου θα επιβραδυνθεί στο 4,7% το 2022, πάνω από την προηγούμενη πρόβλεψη του 4,0%, με το εμπόριο να πλησιάζει την προ της πανδημίας μακροπρόθεσμη τάση.

Η γενική διευθύντρια Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα χαρακτήρισε τις ανοδικές αναθεωρήσεις καλή είδηση αλλά όχι λόγο για εφησυχασμό, καθώς υπάρχουν κίνδυνοι για νέες εξάρσεις ή παραλλαγές του κορονοϊού.

Οι χώρες χαμηλού εισοδήματος, όπου μόνο 28 εκατ. δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί από το παγκόσμιο σύνολο των 6 δισεκ. επίσης υστερούν, δήλωσε η ίδια.

Οι ασιατικές εξαγωγές αναμένεται να είναι σχεδόν κατά 15% υψηλότερες το 2021 απ’ ό,τι το 2019 και αυτές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής έχουν ουσιαστικά ανακάμψει, αλλά ηα και η Μέση Ανατολή θα είναι κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Η Οκόντζο-Ιουεάλα προσπαθεί να πετύχει συμφωνία μεταξύ των 164 μελών του ΠΟΕ για να αυξήσει τη διανομή εμβολίων σε αναπτυσσόμενες χώρες, κυρίως στο θέμα των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και άλλες θεραπείες για την COVID. Η Νότια Αφρική, η Ινδία και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες τάσσονται υπέρ της άρσης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ενώ ανεπτυγμένα μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι αντίθετα.

«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει ρεαλιστική λύση που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές», δήλωσε η ίδια, αναφερόμενη στην υπουργική σύνοδο του ΠΟΕ στις 30 Νοεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου.

Ο ΠΟΕ ανέφερε ότι τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα είναι πιο επικεντρωμένα σε συγκεκριμένους κλάδους, με τις εταιρίες κατασκευής laptop και κινητών τηλεφώνων να καταφέρνουν να βρίσκουν ημιαγωγούς αλλά τις αυτοκινητοβιομηχανίες να αντιμετωπίζουν προβλήματα μετά τη σημαντική μείωση των παραγγελιών για ολοκληρωμένα κυκλώματα το 2020.

Η πρόβλεψη του ΠΟΕ αφορά αποκλειστικά τα προϊόντα. Για τις υπηρεσίες, όπως η τεχνολογία της πληροφορίας (IT) και οι μεταφορές επιβατών, σύμφωνα με τον ΠΟΕ, υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης αλλά απέχουν ακόμα από την επιστροφή στα προ της πανδημίας επίπεδα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ