Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Η γαλλική Total στρέφεται στις ΑΠΕ και στο LNG

Στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στο φυσικό αέριο περιλαμβάνει ο στρατηγικός σχεδιασμός της γαλλικής Total, του ενεργειακού κολοσσού με κυρίαρχο ρόλο στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πολυεθνικός όμιλος, με παρουσία σε 130 χώρες, είναι επικεφαλής των ερευνών της κοινοπραξίας που θα αναλάβει την έρευνα των υποθαλάσσιων οικοπέδων στην Κρήτη, ενώ μαζί με την ιταλική ENI πρωταγωνιστούν στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου.

Ο απώτερος στόχος

Η βαθμιαία αλλά όχι ολοκληρωτική απομάκρυνση του γαλλικού ομίλου από την εκμετάλλευση του πετρελαίου έχει δεκαετή ορίζοντα. Εως το 2030 η Total Energies θα μειώσει τις πετρελαϊκές δραστηριότητές της και θα αυξήσει τις δραστηριότητές της στους τομείς του φυσικού αερίου, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ηλεκτρικής ενέργειας, της βιομάζας και του υδρογόνου, με απώτερο στόχο τη δημιουργία μίας πολυ-ενεργειακής εταιρείας, που θα έχει επιτύχει την απεξάρτηση από το πετρέλαιο έως το 2050.

Στο πλαίσιο αυτό, η Total θα αυξήσει την ενεργειακή της παραγωγή κατά 30% έως το 2030, με την αύξηση αυτή να προέρχεται κατά το ήμισυ από ηλεκτρική ενέργεια, προερχόμενη κυρίως από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και κατά το υπόλοιπο μισό από το υγροποιημένο φυσικό αέριο. Με βάση τον σχεδιασμό, που ανακοίνωσε η εταιρεία, το μείγμα των πωλήσεών της έως το τέλος της δεκαετίας θα καταμερίζεται ως εξής: 30% πετρέλαιο, 50% αέριο, 15% ηλεκτρική ενέργεια και 5% βιομάζα και υδρογόνο με τις πωλήσεις των πετρελαιοειδών προϊόντων της να καταγράφουν μείωση άνω του 30%.

Επενδυτικό πρόγραμμα 15 δισ. δολαρίων τον χρόνο

Το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου ανέρχεται σε 13-15 δισ. δολάρια ετησίως για την περίοδο 2022-25, με το 50% αυτών των κεφαλαίων να προορίζεται για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της και το 50% για τη διατήρηση της υφιστάμενης θέσης της. Το 50% των αναπτυξιακών επενδύσεων θα κατευθυνθεί στην ανάπτυξη νέων ενεργειακών προγραμμάτων, κυρίως ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ηλεκτρικής ενέργειας, και το υπόλοιπο 50% στο φυσικό αέριο και ειδικότερα στο LNG. Ταυτόχρονα, η εταιρεία θα εκμεταλλευτεί ευκαιρίες ανάπτυξης στους τομείς της ανακύκλωσης και των βιοπλαστικών και σε νέες αγορές, όπως βιοκαύσιμα και ηλεκτροκίνηση, προσβλέποντας σε κέρδη άνω του 1 δισ. δολαρίων τα επόμενα 5 χρόνια.

Με την αγορά LNG να αυξάνεται κατά μέσο όρο 5%-7% ετησίως σε παγκόσμια κλίμακα, η παραγωγή LNG της Total αναμένεται να αυξηθεί κατά 30% έως το 2025, με τις πωλήσεις της να φτάνουν στο 10% της παγκόσμιας αγοράς. Αναφορικά δε, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο γαλλικός όμιλος φιλοδοξεί να γίνει ένας από τους 5 κορυφαίους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο με στόχο τα 100 GW εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030. Ενδιάμεσος στόχος της εταιρείας είναι τα 35 GW έως το 2025, με περισσότερα από 10 GW σε λειτουργία έως το τέλος του 2021 και αύξηση κατά περίπου 6 GW ετησίως από το 2022 έως το 2025.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ