Νέα
  • ΓΔ: 951.65 +0.74%
  • Τζίρος: 60,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Βρετανία: Οι ελλείψεις σε καύσιμα, φάρμακα και τρόφιμα «ξεσκεπάζουν» το Brexit

Μετά τα καύσιμα και τις ατελείωτες ουρές στα βενζινάδικα, τα άδεια ράφια και τις ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα οι Βρετανοί βλέπουν με διαφορετικό το «πολυπόθητο» Brexit.

Η ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας που υποσχέθηκε ο Μπόρις Τζόνσον και οι υπόλοιποι υπερασπιστές του διαζυγίου με την ΕΕ, όχι μόνο δεν ήρθε, αλλά ξαφνικά αναδύονται τα ψιλά γράμματα της συμφωνίας που θα έχει επιπτώσεις σύντομα στην ενέργεια, την αλιεία και τις … μπύρες καθώς οι περισσότερες εισάγονται από ευρωπαικές χώρες.

Ενόψει των Χριστουγέννων όμως οι βρετανοί φοβούνται ότι φέτος δεν θα έχουν γαλοπούλες και δέντρα να στολίσουν.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Βρετανικού Συνδέσμου Πτηνοτρόφων, Ρίτσαρντ Γκρίφιθς στους Financial Times, οκτώ με εννιά εκατομμύρια γαλοπούλες καταναλώνονται ετησίως τη χριστουγεννιάτικη περίοδο, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προέρχεται από βρετανικά πτηνοτροφεία.

Το πρόβλημα, όμως, τώρα είναι τα τελευταία αντιμετωπίζουν ελλείψεις προσωπικού με αποτέλεσμα οι μεγάλες εταιρείες να μειώσουν ήδη κατά ένα πέμπτο την παραγωγή τους και έτσι – προς απογοήτευση των ένθερμων οπαδών του Brexit – να αναγκάζεται η Βρετανία να εισάγει γαλοπούλες από την ΕΕ, «τις περισσότερες από την Πολωνία ή τη Γαλλία», όπως φοβάται ο Γκρίφιθς.

Ωστόσο, οι Βρετανοί δεν είναι διατεθειμένοι να στρέψουν σε εναλλακτικές λύσεις το βλέμμα τους, ακόμη κι αν είναι ακριβότερες οι εισαγόμενες γαλοπούλες από την ΕΕ, με αποτέλεσμα να σπεύδουν από τώρα να προμηθευτούν κατεψυγμένες για τις γιορτές – οι πωλήσεις τους αυξήθηκαν κατά 409% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με αλυσίδα σούπερ μάρκετ και οι παραγγελίες κατά περίπου 230% -.

Δελτία στα καύσιμα, ελλείψεις σε κρέας

Όλο και περισσότερα πρατήρια καυσίμων παραμένουν πλέον κλειστά λόγω της έλλειψης καυσίμων ενώ σε πολλές πόλεις ακόμη μοιράζονται καύσιμα με δελτίο, όπως στο Λίβερπουλ που επιτρέπεται στους οδηγούς να βάζουν μόνον 20 λίρες βενζίνη.

Διαδηλωτές πολιόρκησαν χθες το χώρο όπου διεξάγεται το συνέδριο του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Μάντσεστερ, πολλοί εξ’ αυτών χοιροτρόφοι που φορούσαν μάσκες με μορφή χοίρων. “Save our Bacon” ανέγραφαν τα μπλουζάκια τους, ενώ ένα από τα πλακάτ που κρατούσαν, ανέφερε: «Τη χώρα πρέπει να ταϊσουμε, όχι τις χωματερές»…

Όπως ανέφερε η Λίζι Γουίλσον του Εθνικού Συνδέσμου Χοιροτρόφων της Βρετανίας αυτή την περίοδο βρίσκονται στα χοιροστάσια κάπου 120.000 σφαγμένα γουρούνια, αλλά ελλείψει εκδοροσφαγέων  εκφράζονται φόβοι για ελλείψεις σε παραδοσιακά προϊόντα για τα Χριστούγεννα, καθώς και για μαζικές θανατώσεις ζώων, καθώς δεν μπορεί να γίνει η επεξεργασία του κρέατος.

Περίπου 200.000 πολίτες της ΕΕ εγκατέλειψαν μόνον τον περασμένο χρόνο τη Βρετανία, πολλοί εξ αυτών λόγω και της πανδημίας. To Brexit ορθώνει εμπόδια στην επιστροφή τους, η διαδικασία για την έκδοση βίζας είναι πλέον πολύ πιο περίπλοκη και ακριβότερη.

Ως εκ τούτου η χώρα δεν αντιμετωπίζει μόνον ελλείψεις σε οδηγούς φορτηγών αλλά και σε εκδοροσφαγείς. Για τους vegans δεν είναι και τόσο σημαντικό το πρόβλημα, αλλά για την πλειονότητα των Βρετανών το χοιρινό κρέας σε αντίθεση με τη γαλοπούλα βρίσκεται στο τραπέζι τους σχεδόν ολόκληρο τον χρόνο.

Χριστούγεννα χωρίς χριστουγεννιάτικα δέντρα

Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι πωλούνται περίπου οκτώ με δέκα εκατομμύρια χριστουγεννιάτικα δέντρα στη Βρετανία, εκ των οποία περίπου ένα έως τρία εκατομμύρια εισάγονταν μέχρι τώρα από την Ευρώπη. Ωστόσο, μετά το Brexit οι εισαγωγές είναι πιο περίπλοκες και ακριβότερες, όπως αντιλαμβάνονται οι Βρετανοί που παραγγέλνουν τακτικά προϊόντα από την ΕΕ.

Ως εκ τούτου αναμένεται η Βρετανία να αντιμετωπίσει φέτος ελλείψεις και σε χριστουγεννιάτικα δέντρα, πράγμα που θα ωθήσει στα ύψη τις τιμές των διαθέσιμων, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς.

Τι γίνεται με τα φάρμακα;

Σύνδεσμος που εκπροσωπεί 3.000 φαρμακεία στη Βρετανία προειδοποίησε χθες ότι οι παραδόσεις φαρμάκων σε ορισμένες περιοχές της χώρας ενδεχομένως να καθυστερήσουν περισσότερο του αναμενομένου. Ο λόγος είναι για άλλη μια φορά η κρίση των καυσίμων και οι συνέπειές της στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ