Νέα
  • ΓΔ: 859.79 -0.03%
  • Τζίρος: 79,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γέλεν σε Γκεοργκίεβα για την παραμονή στο ΔΝΤ: Θα εξετάζουμε όποιο νέο στοιχείο προκύψει

Τηλεφωνική επικοινωνία με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργίεβα είχε η  Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, για τα σοβαρά προβλήματα και τις "θεμιτές ανησυχίες" που ήγειρε η έρευνα σε βάρος της.

Η Αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ επέμεινε πως για την Ουάσινγκτον, η προτεραιότητα είναι «να προασπιστεί η ακεραιότητα και η αξιοπιστία της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ» ωστόσο προειδοποίησε ότι θα εξετάσει "οποιοδήποτε νέο στοιχείο" προκύψει.

Όπως και τα άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εκτιμά ότι εν τη "απουσία επιπρόσθετων άμεσων αποδεικτικών στοιχείων όσον αφορά τον ρόλο της γενικής διευθύντριας, δεν υπάρχει βάση για διοικητική αλλαγή" στον θεσμό.

Το ΔΝΤ διαβεβαίωσε πως διεξήγαγε "πλήρη" και "αντικειμενική" έρευνα για την υπόθεση, με το ΔΣ να συνεδριάζει συνολικά οκτώ φορές για το ζήτημα.

Σε μια από τις συνεδριάσεις του ΔΣ, η κυρία Γκεοργκίεβα είχε στηλιτεύσει "τις ανακρίβειες και τις εσφαλμένες υποθέσεις" που περιείχε η έρευνα.

Η βουλγάρα οικονομολόγος είχε τη στήριξη από πρώην στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας και διακεκριμένους οικονομολόγους όπως ο νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς.

Η Ουάσινγκτον θεωρεί πως πρέπει να ληφθούν "ενεργητικά μέτρα για να ενισχυθεί η ακεραιότητα και η αξιοπιστία των δεδομένων του ΔΝΤ", σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπηρεσιών της κυρίας Γέλεν.

Το ΔΣ του ΔΝΤ επαναβεβαίωσε πάντως πως περιβάλλει με την "πλήρη εμπιστοσύνη" του την κυρία Γκεοργκίεβα, διατηρώντας τη στη θέση της Γενικής Διευθύντριάς του, παρά τις κατηγορίες για παρατυπίες σε βάρος της. Έκρινε πως τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν δεν επιτρέπουν να εξαχθεί το συμπέρασμα πως διαδραμάτισε "ανάρμοστο ρόλο".

Η έρευνα της δικηγορικής εταιρείας WilmerHale, για λογαριασμό της επιτροπής δεοντολογίας της Παγκόσμιας Τράπεζας, έφερε την κυρία Γκεοργκίεβα να πίεσε να χειραγωγηθούν δεδομένα της έκθεσης "Doing Business 2018" για να ευνοηθεί η εικόνα της Κίνας όταν ήταν Γενική Διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζα με την ίδια να απορρίπτει εξαρχής την κατηγορία.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ