Νέα
  • ΓΔ: 879.23 +0.27%
  • Τζίρος: 46,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γερμανία: Αλμα στο 4,1% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο λόγω ενεργειακής κρίσης

Σημαντική αύξηση στο 4,1% κατέγραψε η πληθωρισμός στη Γερμανία σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, επιβεβαιώνοντας τους φόβους για παρατεταμένα πληθωριστικά φαινόμενα πολύ πάνω από το 2% που ήταν ο μέσος όρος της ΕΕ.

Στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Destatis δείχνουν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν στο 4,1% σε ετήσια βάση ενώ η προσωρινή μείωση του ΦΠΑ και η κατακόρυφη πτώση των τιμών στα προϊόντα ορυκτελαίου, είχαν ανοδική επίπτωση στον συνολικό πληθωρισμό.

Οι τιμές καταναλωτή σε μηνιαία βάση παρέμειναν αμετάβλητες με βάση τα εθνικά πρότυπα, αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις.  Αντιθέτως, αυξήθηκαν 0,3% με βάση τα εναρμονισμένα με την ΕΕ πρότυπα.

Οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων αυξήθηκαν 14,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς οι τρέχουσες τιμές συγκρίνονται με τις πολύ χαμηλές του προηγουμένου έτους, ανακοίνωσε η Destatis.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκε 76,5% ενώ αυτή των καυσίμων για κινητήρες κατά 28,4%.

Υψηλότερες του μέσου όρου ήταν οι αυξήσεις που σημειώθηκαν τον Σεπτέμβριο όχι μόνο για ενεργειακά προϊόντα αλλά επίσης και για τα τρόφιμα (4,9%). Εάν αφαιρεθούν οι τιμές της ενέργειας, ο πληθωρισμός διαμορφώνεται στο 3,1%, σύμφωνα με τη Destatis.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ