Νέα
  • ΓΔ: 877.24 +1.09%
  • Τζίρος: 59,55 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Bloomberg: «Πράσινο φως» της ΕΕ για έκτακτα μέτρα απέναντι στην ενεργειακή κρίση

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το «πράσινο φως» για τη λήψη έκτακτων μέτρων ώστε να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης στους πιο ευάλωτους καταναλωτές και επιχειρήσεις αναμένεται να δώσει την επόμενη βδομάδα η ΕΕ

Σύμφωνα με το Bloomberg News, το οποίο παρουσιάζει το προσχέδιο του ανακοινωθέντος της ΕΕ,  οι 27 θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση» μιας εργαλειοθήκης που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα, ώστε να προσφερθεί βραχυπρόθεσμη ανακούφιση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

 Η ενεργειακή κρίση μπήκε ως επείγον θέμα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 21-22 Οκτωβρίου, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου και της ενέργειας εκτοξεύτηκαν σε επίπεδα ρεκόρ εν μέσω ελλείψεων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Οι ηγέτες θα καλέσουν επίσης τους υπουργούς και την Κομισιόν να εξετάσουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα «για τον μετριασμό των υπερβολικών διακυμάνσεων των τιμών», να αυξήσουν την ενεργειακή ανθεκτικότητα της ΕΕ και να διασφαλίσουν την επιτυχημένη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία, σύμφωνα με το προσχέδιο του ανακοινωθέντος που θα συζητηθεί σήμερα από εκπροσώπους των κρατών μελών και ενδέχεται να αλλάξει πριν από την έγκρισή του από τους αρχηγούς κυβερνήσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει περιορισμένες αρμοδιότητες ως προς τη θέσπιση κοινού σχεδίου για την άμβλυνση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, με τις εθνικές κυβερνήσεις να σχεδιάζουν τις δικές τους αντιδράσεις έκτακτης ανάγκης. Ορισμένες χώρες κάλεσαν το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ να προτείνει νέα μέτρα, μια κίνηση που θα μπορούσε να είναι δύσκολη λόγω των διαφορετικών πηγών ενέργειας και των στρατηγικών συμφερόντων των κρατών μελών.

Σύμφωνα με το προσχέδιο οι ηγέτες της ΕΕ θα ενθαρρύνουν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να «εξετάσει τα κεφαλαιακά της περιθώρια προκειμένου να επιταχύνει τις επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση». Η εργαλειοθήκη που παρουσίασε η Κομισιόν νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα περιελάμβανε βήματα όπως φορολογικές περικοπές και κρατικές ενισχύσεις για εταιρείες. Οι ηγέτες πιθανότατα θα αναγνωρίσουν ότι «περιλαμβάνει χρήσιμα μέτρα

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ