Νέα
  • ΓΔ: 880.54 +0.15%
  • Τζίρος: 1,47 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γερμανία: Ποσό - μαμούθ 500 δισ. ευρώ για την κλιματική αλλαγή

Στη διάθεση του ποσού – μαμούθ των 500 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία  για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής συμφωνήσαν τα τρία γερμανικά κόμματα που μετέχουν στη διαπραγμάτευση για τον σχηματισμό του νέου κυβερνητικού συνασπισμού της χώρας υπό τον Ολαφ Σολτς.

Ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι συμφώνησαν για το ύψος των δημοσίων επενδύσεων που απαιτούνται για να γίνει η Γερμανία κλιματικά ουδέτερη, με τα κόμματα να διαμορφώνουν τις λεπτομέρειες τα επόμενες τέσσερις έως έξι εβδομάδες.

«Υπάρχει μία ξεκάθαρη κατανόηση της μόχλευσης των δημόσιων επενδύσεων στη Γερμανία εντός του πλαισίου του φρένου χρέους (σ.σ.: των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών), αλλά με τις δυνατότητες που δίνει το φρένο χρέους», δήλωσε ο Χάμπεκ σε συνέντευξή του στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό ARD.

Δημιουργία funds για επενδύσεις σε σταθμούς φόρτισης

Ανέφερε ως παράδειγμα ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να δημιουργήσει funds που επενδύουν σε σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε αγροτικές περιοχές. «Αυτό μπορεί στη συνέχεια να μεταφερθεί σε διάφορους τομείς δημόσιων υποδομών», είπε ο Χάμπεκ, ο οποίος είναι και ένας από τους υποψήφιους για τη θέση του υπουργού Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση.

Οι Πράσινοι συμφώνησαν χθες να προχωρήσουν οι συζητήσεις για τον σχηματισμό τρικομματικού συνασπισμού υπό τον Σοσιαλδημοκράτη Σολτς που ήταν ο νικητής των εκλογών.

Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος είναι επίσης υποψήφιος για υπουργός Οικονομικών, είπε σε συνέντευξή του στο ARD ότι οι Πράσινοι θα πρέπει να έχουν την ευθύνη για ένα νέο και πιο ισχυρό υπουργείο Περιβάλλοντος.

Οι τελικές διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης μπορεί να αρχίσουν από αυτή την εβδομάδα και στο πλαίσιό τους θα γίνει και η κατανομή τω υπουργείων.

Αν και είναι ακόμη πιθανό να υπάρξουν διαφωνίες, η μετάβαση στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων αποτελεί ένα κρίσιμο στάδιο στη σύνθετη γερμανική διαδικασία μεταβίβασης εξουσίας. Δείχνει ότι τα κόμματα βλέπουν επαρκές κοινό έδαφος και επομένως καθιστά πιθανότερο τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης πριν από το τέλος του έτους.


Με πληροφορίες από Bloomberg
 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ