Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: Φαρμακευτικές αυξάνουν από σήμερα τις τιμές σε 300 φάρμακα κι εμβόλια

Εμβόλια  / Πηγή: AP Images
Εμβόλια / Πηγή: AP Images

Μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Pfizer Inc, Sanofi SA και GlaxoSmithKline Plc φέρονται να έχουν συμφωνήσει να αυξήσουν ταυτόχρονα τις τιμές σε περισσότερα από 300 φάρμακα κι εμβόλια στις ΗΠΑ, αρχής γενομένης από σήμερα, 1η Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters που επικαλείται την ανάλυση δεδομένων της 3 Axis Advisors, οι φαρμακευτικές εταιρείες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αυτή την αύξηση, οδηγούμενες από δύο λόγους. Πρώτον, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού που κυριάρχησε στον πλανήτη το 2020 έχουν μειωθεί οι ιατρικές επισκέψεις στους γιατρούς – ελεύθερους επαγγελματίες για μη επείγοντα περιστατικά και κατά συνέπεια η ζήτηση σε φάρμακα. Δεύτερον, από το 2021 οι φαρμακευτικές εταιρείες οφείλουν λόγω νέου νόμου της κυβέρνησης Τραμπ να εφαρμόσουν από το 2021 πολιτικές χαμηλότερης τιμολόγησης σε συγκεκριμένα φάρμακα, γεγονός που θα σημάνει κι ενδεχόμενη μείωση κέρδους. Κατά συνέπεια, έπρεπε να υπάρξει ένα αντιστάθμισμα.

Η ίδια πηγή μεταδίδει πως φαρμακευτικές εταιρείες προχώρησαν σε αυξήσεις τιμών κατά 10% ή και χαμηλότερα, ενώ οι κολοσσοί της φαρμακοβιομηχανίας, όπως η Pfizer και Sanofi προχώρησαν σε αύξηση της τάξης του 5% ή και λιγότερο. Από την πλευρά της η GSK αύξησε την τιμή δύο εμβολίων της, το Shingrix για τον έρπητα και το εμβόλιο Pediarix για τη διφθερίτιδα, τον τέτανο και τον κοκκύτη, κατά 7 και 8,6% αντίστοιχα!

Αυξήσεις ανακοίνωσε και η Teva Pharmaceuticals Inc για 15 φάρμακά της, μεταξύ των οποίων το Austedo (+5%) για νευρολογικές παθήσεις και το στεροειδές Qvar (+6) για το άσθμα, αλλά και του Amrix (+9,4%!) για μυϊκή χαλάρωση.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο και την 3 Axis Advisors μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν κι άλλες αυξήσεις.

Σημειώνεται ότι εν μέσω πανδημίας, το 2020, οι φαρμακευτικές εταιρείες αύξησαν κατά  περίπου 5% τις τιμές σε περισσότερα από 860 φάρμακα. Από το 2015, οι τιμές των φαρμάκων σημειώνουν μια σταθερή αύξηση.

Ειδικά η Pfizer, σκοπεύει να αυξήσει τις τιμές σε περισσότερα από 60 φάρμακα από 0,5% έως 5%. Σε αυτά συγκαταλέγονται και πολύ δημοφιλή φάρμακα, όπως το Xeljanz για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και τα αντικαρκινικά Ibrance και Inlyta. Από την πλευρά της, η Pfizer απαντά πως η αναπροσαρμογή των τιμών των φαρμάκων της κυμαίνεται γύρω στο 1,3% πάντα σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό. «Αυτή η μετριοπαθής αύξηση είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε επενδύσεις που θα μας επιτρέψουν να συνεχίζουμε να ανακαλύπτουμε νέα φάρμακα» ανέφερε σε δήλωσή της η εκπρόσωπος της Pfizer Έμι Ρόουζ, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη συμπαραγωγή του εμβολίου κατά του κορονοϊού με τη γερμανική BioNTech SE. Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι τιμές της στο διαδίκτυο έχουν στην πραγματικότητα μειωθεί μέσα στην τελευταία τριετία.

Την ίδια ώρα η γαλλική Sanofi πρόκειται να αυξήσει τις τιμές κατά 5% περίπου σε κάποια της εμβόλια. Λεπτομερείς ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα στον Ιανουάριο, δήλωσε η εκπρόσωπός της Ashleigh Koss η οποία διαβεβαίωσε πως καμία από τις αυξήσεις δεν θα ξεπεράσουν τον αμερικάνικο ετήσιο προϋπολογισμό για τις δαπάνες υγείας.

Διευκρινίζεται ότι το ρεπορτάζ αφορά στις αυξήσεις τιμών για τις ΗΠΑ και δεν διευκρινίζεται αν οι εταιρείες θα προχωρήσουν σε ανάλογες πολιτικές τιμολόγησης των φαρμάκων τους και σε άλλες χώρες.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ