Νέα
  • ΓΔ: 957.6 +0.62%
  • Τζίρος: 79,18 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Η Κίνα κόβει τα επιδόματα στους αλλοδαπούς εργαζόμενους

Διακόπτει την επιδοματική πολιτική της η Κίνα αναφορικά με την εργασιακή απασχόληση αλλοδαπών στη χώρα, καθώς από τη νέα χρονιά περικόπτεται η χορήγηση επιδομάτων και φοροαπαλλαγών, που είχαν ως στόχο την προσέλκυση καταρτισμένου εργατικού δυναμικού στην κινεζική επικράτεια. Η εξέλιξη αυτή ανατρέπει πλήρως τον οικονομικό προγραμματισμό των ξένων υπηκόων που εργάζονται στην Κίνα, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2022 αυξάνεται σημαντικά το φορολογητέο εισόδημά τους.

Τέλος οι φοροαπαλλαγές

Έως τώρα οι αλλοδαποί εργαζόμενοι στην Κίνα απολάμβαναν ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, με τα αφορολόγητα επιδόματα να αντιστοιχούν ακόμα και στο 30% του εισοδήματός τους. Σύμφωνα με τις αποφάσεις της κινεζικής κυβέρνησης, η φοροαπαλλαγή των επιδομάτων στέγασης, που παρέχουν οι εργοδότες στους ξένους υπηκόους, θα αποτελέσει παρελθόν το επόμενο τρίμηνο. Από την αρχή του 2022 τα αλλοδαπά φυσικά πρόσωπα, που θεωρούνται φορολογικοί κάτοικοι Κίνας έχοντας συμπληρώσει διαμονή στη χώρα επί τουλάχιστον 183 ημέρες, θα δικαιούνται απλώς μηνιαία έκπτωση δαπάνης ενοικίου, που θα κυμαίνεται μεταξύ 106-199 ευρώ, από το φορολογητέο εισόδημά τους ανάλογα με τον τόπο κατοικίας τους.

Στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης, δεν θα ισχύει ούτε η φοροαπαλλαγή των δαπανών για την εκπαίδευση των τέκνων των αλλοδαπών εργαζομένων, η οποία αντικαθίσταται από έκπτωση της τάξης των 133 ευρώ τον μήνα από το φορολογικό τους εισόδημα. Το ίδιο ισχύει και για τις δαπάνες εκμάθησης γλώσσας, για τις οποίες, πλέον, ο αλλοδαπός εργαζόμενος μπορεί να διεκδικήσει έκπτωση περίπου 50 ευρώ μηνιαίως από το φορολογητέο εισόδημά του κατά το έτος λήψης του αντίστοιχου πιστοποιητικού γλωσσομάθειας.

Όσον αφορά στα ετήσια επιδόματα των αλλοδαπών εργαζομένων, που φορολογούνταν με ευνοϊκότερους όρους, θα προστίθενται στο ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους. Από τα νέα μέτρα εξαιρείται η φορολόγηση των επιδομάτων σίτισης και καθαριστηρίου, των επιδομάτων εισιτηρίων αδείας, μεταξύ της Κίνας και της χώρας καταγωγής του αλλοδαπού εργαζόμενου, καθώς και τα επιδόματα μετεγκατάστασης.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ