Νέα
  • ΓΔ: 957.6 +0.62%
  • Τζίρος: 79,18 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ευρωκοινοβούλιο: Υπερψηφίστηκε η έκθεση για τη στρατηγική μείωσης του μεθανίου στην ΕΕ

Ευρωκοινοβούλιο
Ευρωκοινοβούλιο / Πηγή: AP

Υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η έκθεση για τη «Στρατηγική της ΕΕ για τη μείωση των ρύπων του μεθανίου». Την έκθεση εκπόνησε η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη, και στην τελική ψηφοφορία η έκθεση έλαβε 563 ψήφους υπέρ, 122 κατά, ενώ 11 ευρωβουλευτές απείχαν. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει δεσμευτικά μέτρα και στόχους μείωσης του μεθανίου σε  όλους τους τομείς, καθώς βασικός στόχος είναι η δραστική μείωση του μεθανίου στην ΕΕ έως το 2030, σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού. Επίσης, οι ευρωβουλευτές προσκαλούν στη σύναψη μιας διεθνούς συμφωνίας για τη μείωση του μεθανίου στην παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα, που θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκώβη (COP26). 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το μεθάνιο είναι ο δεύτερος ισχυρός ρύπος του θερμοκηπίου - μετά το διοξείδιο του άνθρακα - και υπάρχει δυνατότητα να περιοριστεί δραστικά στη μεταφορά του φυσικού αερίου και του πετρελαίου στην αγροτική-κτηνοτροφική παραγωγή και στη διαχείριση των αποβλήτων, με την μετατροπή και αξιοποίησή του στη συνέχεια, ως πηγή ενέργειας.  

Η μείωση του μεθανίου βρίσκεται στο επίκεντρο της επικείμενης παγκόσμιας διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη, που ξεκινά στις 31 Οκτωβρίου με στόχο μια δεσμευτική παγκόσμια συμφωνία.  

«Με τη σημερινή ψήφιση της έκθεσης για τον περιορισμό των εκπομπών μεθανίου κατά 30% μέχρι το 2030, η ΕΕ έκανε ένα κρίσιμο βήμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», τόνισε η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, η οποία ευχαρίστησε την επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, και τους συναδέλφους της, σκιώδεις εισηγητές, για τη συνεργασία και τη στήριξή τους στην εν λόγω έκθεση. Εξέφρασε μάλιστα την άποψη, ότι «αυτή η ψηφοφορία δεν έγινε με το βλέμμα στις επόμενες εκλογές, αλλά με ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές».  

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν, αναμένεται να έχουν σημαντικές ευκαιρίες για την αξιοποίηση του μεθανίου με τη μορφή βιοαερίου για τους κλάδους της ενέργειας, της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και των υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων.

Τέλος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, προσκάλεσε την κ. Σπυράκη να συμμετάσχει στην ανταλλαγή απόψεων για την παγκόσμια δράση για τη μείωση του μεθανίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 5 Νοεμβρίου στη Γλασκώβη στο πλαίσιο της COP26. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ