Νέα
  • ΓΔ: 779.68 -3.32%
  • Τζίρος: 79,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Fed: Ερχεται μείωση του προγράμματος QE - Πότε θα αυξηθούν τα επιτόκια

Ο πρόεδρος της FED Τζερόμ Πάουελ
Ο πρόεδρος της FED Τζερόμ Πάουελ

Τη νομισματική της πολιτική το επόμενο διάστημα εν μέσω ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων εξετάζει η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα (Fed) στη σημερινή και αυριανή της συνεδρίαση.

Οι ραγδαίες αυξήσεις στις τιμές καταναλωτή και στους μισθούς εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία αναμένεται να βρεθεί στο τραπέζι, καθώς εντείνει την πίεση για στροφή σε πιο περιοριστική πολιτική. Από την άλλη, η Fed αντιλαμβάνεται πως μία πρόωρη απόσυρση των στηριγμάτων στην οικονομία, θα μπορούσε να πατήσει απότομα το φρένο στην ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Ο διοικητής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι την Τετάρτη θα ανακοινωθεί μείωση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που αυτή τη στιγμή είναι στα 120 δισ. δολάρια μηνιαίως.

Αγοράζοντας ομόλογα η FED ρίχνει άφθονη, φθηνή ρευστότητα στην αγορά, η οποία σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού μπορεί σε λάθος δοσολογία να αποδειχθεί επικίνδυνη. Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εκτινάχθηκε στο 5,4% - τα υψηλότερα επίπεδα από το 1991- τον Σεπτέμβριο.

Η διαδικασία του tapering, οπως ονομάζεται το "μαχαίρι" στις αγορές ομολόγων, θα συνεχιστεί με σταδιακά βήματα και υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2022.

Τότε είναι που η Fed θα κληθεί να λάβει την πιο δύσκολη απόφαση: αυτή για την αύξηση ή μη των επιτοκίων. Οι κινήσεις των επενδυτών στις αγορές αποκαλύπτουν ότι έχουν αυξηθεί οι προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων. Μάλιστα τα προθεσμιακά συμβόλαια στην αγορά χρήματος δείχνουν τρεις αυξήσεις της τάξης των 25 μονάδων βάσης έκαστη μέσα στο 2022.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του CME οι επενδυτές ανεβάζουν στο 65% τις πιθανότητες για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων τον ερχόμενο Ιούνιο, ενώ περιμένουν μία δεύτερη τον Σεπτέμβριο και την τελευταία τον Δεκέμβριο. Μόλις πριν από έναν μήνα οι πιθανότητες ήταν μόλις στο 20%, όπως αναφέρει το Reuters.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αγορές έχουν στραμμένα το βλέμμα και στην Τράπεζα της Αγγλίας, που συνεδριάζει την Πέμπτη. Εκτιμούν μάλιστα ότι η BoE δεν θα διστάσει να ανακοινώσει άμεση αύξηση επιτοκίων, αν και οι αναλυτές είναι πιο επιφυλακτικοί, τονίζοντας πως μία δραστική κίνηση τη στιγμή που η πανδημία μαίνεται, θα μπορούσε να ανακόψει την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ