Νέα
  • ΓΔ: 779.68 -3.32%
  • Τζίρος: 79,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Evergrande: Για πόσο ακόμη θα σώζεται την τελευταία στιγμή ο «γίγαντας»

Την τελευταία στιγμή απέφυγε την χρεοκοπία και τη στάση πληρωμών η κινεζική εταιρεία Evergrande, μετά την δυσκολία αποπληρωμής δανείων που έληγαν τις τελευταίες ημέρες. Όπως αναφέρει το Reuters πρόκειται για την τρίτη φορά μέσα στον προηγούμενο μήνα, που ο άλλοτε κολοσσός του real estate γλίτωσε από την χρεοκοπία καθώς αρκετοί κάτοχοι ομολόγων της είχαν λάβει ληξιπρόθεσμες πληρωμές των κουπονιών.

Η Evergrande, προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της και να αποπληρώσει δόσεις δανείων πάνω από 300 δισ. δολάρια, με τα 19 δισ. εξ αυτών να αφορούν σε ομόλογα στις διεθνείς αγορές.

Τα κινεζικά ΜΜΕ ανακοίνωσαν ότι αρκετοί ομολογιούχοι έχουν λάβει τις πληρωμές τόκων για τις τρεις δόσεις των ομολόγων με συνολικά 148 εκατ. δολάρια ληξιπρόθεσμα τον προηγούμενο μήνα.

Οι πληρωμές έγιναν στο τέλος της περιόδου χάριτος των 30 ημερών που έληξε την Τετάρτη, όπως συνέβη με δύο ξεχωριστές πληρωμές κουπονιών στο εξωτερικό, που έπρεπε να πληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και για τις οποίες οι περίοδοι χάριτος έληξαν στα τέλη του προηγουμένου μήνα.

Ενδεχόμενη αποτυχία πληρωμής, θα είχε ως αποτέλεσμα την επίσημη αθέτηση πληρωμών από την εταιρεία και θα είχε προκαλέσει προβλέψεις για διαδοχικές στάσεις πληρωμών και σε άλλα ομόλογα (εκπεφρασμένα σε δολάρια) της Evergrande, επιδεινώνοντας μια κρίση χρέους που επικρέμεται πάνω από την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, και η οποία έχει ταρακουνήσει τις αγορές παγκοσμίως.

"Η βραχυπρόθεσμη διόρθωση φαίνεται να συμβαίνει, αλλά υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι να λυθεί αυτο το ζήτημα. Είναι νωρίς ακόμη”, τόνισε πηγή που γνωρίζει την υπόθεση.

Αν και η κατασκευαστική εταιρεία κατόρθωσε να αποφύγει ξανά μια στάση πληρωμών, οι ανησυχίες για τον κλάδο των ακινήτων δεν δείχνουν σημάδια υποχώρησης, με το τείχος του χρέους να πλησιάζει.

Η Evergrande έχει πληρωμές κουπονιών άνω των 255 εκατ. δολαρίων μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου. Έχει δεχθεί ισχυρές πιέσεις από τους άλλους πιστωτές της στο εσωτερικό και η συρρίκνωση της χρηματοδότησης έχει επισκιάσει εκατοντάδες από τα οικιστικά της projects.

Η εστίαση των επενδυτών μετατοπίζεται τώρα σε άλλες χρεωμένες κατασκευαστικές οι οποίες έχουν σειρά πληρωμών υποχρεώσεων που έρχονται άμεσα, συμπεριλαμβανομένου του ομίλου Kaisa.

Η Kaisa έχει το μεγαλύτερο υπεράκτιο χρέος από κάθε άλλη κινεζική κατασκευαστική μετά την Evergrande, και ζήτησε βοήθεια από τους πιστωτές αυτή την εβδομάδα. Έχει κουπόνια που λήγουν την Πέμπτη και την Παρασκευή, ύψους 59 εκατ. δολαρίων. Το ερώτημα ωστόσο είναι για πόσο ακόμη θα φτάνει στον γκρεμό και θα διασώζεται.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ