Νέα
  • ΓΔ: 957.6 +0.62%
  • Τζίρος: 79,18 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρκική λίρα: Νέο χαμηλό επίπεδο - Κοντά στα 10 προς 1 η ισοτιμία με το δολάριο

Χωρίς φρένο κατρακυλά η τουρκική λίρα, υποχωρώντας  σήεμρα στο νέο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ των 9,975 λιρών ανά δολάριο, καθώς το άλμα του πληθωρισμού στις ΗΠΑ διόγκωσε τις ανησυχίες για το τουρκικό νόμισμα που έχει ήδη πληγεί από τις ανορθόδοξες μειώσεις επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας.

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε έως 1,2% κοντά στο ψυχολογικό όριο των 10 λιρών ανά δολάριο, ενώ έχει χάσει τα δύο τρίτα της αξίας του σε πέντε χρόνια, διαβρώνοντας τα εισοδήματα των Τούρκων σε συνδυασμό με τον διψήφιο πληθωρισμό.

Μετά το μεσημέρι η ισοτιμία του δολαρίου διαμορφωνόταν στις 9,9145 λίρες. Το τουρκικό νόμισμα πλησίασε επίσης το χαμηλό ενδοσυνεδριακό επίπεδό του έναντι του ευρώ. 

Ενίσχυση του δολαρίου από τον υψηλότερο πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Ο υψηλότερος από ό,τι αναμενόταν πληθωρισμός στις ΗΠΑ ενίσχυσε το δολάριο καθώς οι επενδυτές θεωρούν πιθανή μία πιθανή ταχύτερη σύσφιξη της πολιτικής της Fed. Η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων τείνει να οδηγεί σε εκροές κεφαλαίων από αναδυόμενες οικονομίες με υψηλό εξωτερικό χρέος, όπως της Τουρκίας.

Η λίρα έχει χάσει το 25% της αξίας της φέτος, κυρίως λόγω ανησυχιών σχετικά με την αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής, με τον πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να έχει πιέσει για τη μείωση των επιτοκίων προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμό 20%.

Από τον Σεπτέμβριο, η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει το βασικό επιτόκιό της κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στο 16%, υποστηρίζοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι προσωρινές. Αναλυτές αναμένουν μεγαλύτερες μειώσεις, αν και το πραγματικό επιτόκιο είναι ήδη έντονα αρνητικό.

«Η Τουρκία είναι όλο και λιγότερο ελκυστική» για ξένους επενδυτές, δήλωσε αναλυτής της TD Securities, προσθέτοντας: «Αν υπάρξουν και άλλες μειώσεις επιτοκίων, οι πραγματικές αποδόσεις θα μπορούσαν να μειωθούν στο -5% ή -6%. Και ιστορικά, όποιο επίπεδο βρίσκεται σε τόσο μεγάλη αναντιστοιχία με την υπόλοιπη αγορά δεν φέρνει καλά πράγματα στην Τουρκία».

Νέα μείωση των επιτοκίων αναμένει η Deutsche Bank

Η Deutsche Bank ανέφερε ότι η έμφαση της κεντρικής τράπεζας στον δομικό πληθωρισμό και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών υποδηλώνει ότι θα μειώσει τα επιτόκια κατά μία ποσοστιαία μονάδα τόσο τον Νοέμβριο όσο και τον Δεκέμβριο, παρά την υποχώρηση της λίρας και το άλμα των τιμών των εμπορευμάτων. «Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί στο 19,5% στο τέλος του έτους… και ότι θα παραμείνει πάνω από το 20%» στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους ανέφερε η Deutsche Bank.

Οικονομολόγος της Istanbul Analytics δήλωσε ότι είναι απίθανο ο πληθωρισμός να μειωθεί κάτω από το 25% το επόμενο έτος, αν η κεντρική τράπεζα συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια, ωθώντας χαμηλότερα τη λίρα και αυξάνοντας το κόστος των εισαγωγών.

Το τουρκικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είχε πλεόνασμα 1,652 δις. δολαρίων τον Σεπτέμβριο – τον δεύτερο συνεχόμενο μήνα με πλεόνασμα – με τις εξαγωγές να ενισχύονται και τα τουριστικά έσοδα να σημειώνουν κάποια ανάκαμψη.

 

 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ