Νέα

Κορονοϊός: Ποιες χώρες επιβάλλουν πρόστιμα και απαγορεύσεις στους ανεμβολίαστους

Στη μάχη κατά του κορονοϊού, όλο και περισσότερες κυβερνήσεις στοχοποιούν τους ανεμβολίαστους.

Η Γερμανία και το Ισραήλ κινούνται στην κατεύθυνση να κάνουν υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19, η Ελλάδα επιβάλλει πρόστιμα και η Ισπανία απαγορεύει την είσοδο ανεμβολίαστων Βρετανών στη χώρα. 

Παρά τις διαμαρτυρίες, η τακτική που προτιμούν όλο και περισσότερο οι κυβερνήσεις, που φοβούνται την εξάπλωση της παραλλαγής Ομικρον, είναι να κάνουν δυσκολότερη τη ζωή για όσους δεν θέλουν να εμβολιασθούν.

Το Bloomberg παρουσιάζει ορισμένα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί από χώρες κατά των ανεμβολίαστων πολιτών τους.

Τα ελληνικά πρόστιμα

Η ελληνική κυβέρνηση κάνει υποχρεωτικά τα εμβόλια για όλους τους Ελληνες άνω των 60 ετών.

Από τον επόμενο μήνα, όσοι δεν δέχονται να κάνουν το εμβόλιο θα πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα που μένουν ανεμβολίαστοι, με τα χρήματα να διατίθενται σε νοσοκομειακές δομές.

Στην Ελλάδα, μόνο 60.000 από τους 580.000 ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών έκαναν το εμβόλιο τον Νοέμβριο.

Το lockdown της Αυστρίας

Η χώρα, που έχει έναν από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμών στη Δυτική Ευρώπη θα παραμείνει σε lockdown έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Ο καγκελάριος, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, υποσχέθηκε να άρει στη συνέχεια τους περιορισμούς για τους εμβολιασμένους ή όσους έχουν αναρρώσει πρόσφατα από τον κορονοϊό.  

Το lockdown για τους ανεμβολίαστους πιθανότατα θα συνεχιστεί, αν και αυτοί θα μπορούν να εργάζονται με αρνητικό τεστ. Οι αυστριακές Αρχές επεξεργάζονται επίσης σχέδια για να γίνουν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί από τον Φεβρουάριο, με τα πρόστιμα να φθάνουν έως τα 7.200 ευρώ.

Τα μέτρα της Φινλανδίας

Τα φιλανδικά μπαρ και εστιατόρια, τα οποία αρνούνται να χρησιμοποιούν πιστοποιητικά Covid, δεν θα μπορούν να σερβίρουν αλκοόλ μετά τις 5 το απόγευμα.

Η ταξιδιωτική απαγόρευση της Ισπανίας

Η Ισπανία έχει επιβάλει απαγορευτικό στην είσοδο στη χώρα Βρετανών που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από σήμερα θα δέχεται ενήλικες, μόνο αν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

ουγγρική καταστολή

Η κυβέρνηση στη Βουδαπέστη έχει δώσει το πράσινο φως στους εργοδότες να κάνουν υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς για τους εργαζόμενους τους. Οποιος εργαζόμενος δεν συμμορφώνεται μπορεί να τίθεται σε διαθεσιμότητα χωρίς να πληρώνεται.

Η Σλοβακία θέλει να δελεάσει με χρήματα

Ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Ιγκόρ Μάτοβιτς, θέλει να προσφέρει vouchers αξίας 500 ευρώ σε όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών που εμβολιάζονται, περιλαμβανομένων και όσων έχουν ήδη εμβολιασθεί.

Για τη χορήγηση των vouchers, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούνται σε εστιατόρια και ξενοδοχεία, υπάρχουν αντιρρήσεις από κάποιους κυβερνητικούς παράγοντες, αλλά ο Μάτοβιτς ελπίζει να τα «περάσει» με τη στήριξη ορισμένων βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Στη Σιγκαπούρη οι ανεμβολίαστοι θα πληρώνουν τα νοσήλια

Στη Σιγκαπούρη, όσοι επιλέγουν να μην κάνουν εμβόλιο θα πρέπει τώρα να πληρώνουν για τη νοσηλεία τους, αν κολλήσουν κορονοϊό.

Οι ασθενείς που κάνουν θεραπεία σε ΜΕΘ μπορεί να χρειαστεί να πληρώσουν περίπου 25.000 δολάρια Σιγκαπούρης (18.460 δολάρια ΗΠΑ), σύμφωνα με τη διάμεση εκτίμηση του υπουργείου Υγείας.

Λιθουανία: 100 ευρώ για εμβολιασμό πολιτών άνω των 75 ετών

Η κυβέρνηση της χώρας πληρώνει 100 ευρώ στους πολίτες άνω των 75 ετών που θα κάνουν το εμβόλιο έως τις 31 Μαρτίου.

Το διάταγμα των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έχει εκδώσει έκτακτο διάταγμα που επιβάλλει στους μεγάλους ιδιώτες εργοδότες να απαιτούν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή τακτικά τεστ.

Το υπουργείο Εργασίας ανέφερε ότι το διάταγμα θα ισχύει για επιχειρήσεις με 100 ή περισσότερους εργαζόμενους και με καταληκτική προθεσμία τις 4 Ιανουαρίου. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα επιβάλλονται πρόστιμα έως 136.000 δολάρια.

Περίπου το 5% των ανεμβολίαστων εργαζόμενων παραιτήθηκαν όταν υποχρεώθηκαν από τους εργοδότες τους να εμβολιαστούν, σύμφωνα με έρευνα που έκανε τον Οκτώβριο η Kaiser Family Foundation.

Οι Ουκρανοί καθηγητές

Στην Ουκρανία, αναστέλλονται οι συμβάσεις των καθηγητών και δημόσιων λειτουργών που δεν έχουν εμβολιαστεί. 

Τα εστιατόρια, τα εμπορικά κέντρα και τα γυμναστήρια επιτρέπεται να λειτουργούν μόνο αν το σύνολο του προσωπικού τους έχει εμβολιαστεί.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ