Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ερευνα: Τα κινεζικά εμβόλια, το Johnson και το Sputnik δεν καλύπτουν τη μετάλλαξη Ομικρον

Ανίσχυρα απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον είναι τα κινεζικά εμβόλια της Sinopharm, της Αμερικανικής Johnson & Johnson και το ρωσικό Sputnik, συμφωνα με επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Washington και της ελβετικής φαρμακευτικής Humabs Biomed.

Συμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα εμβόλια αυτά εμφανίζονται να παράγουν λίγα ή καθόλου αντισώματα έναντι της μετάλλαξης Όμικρον.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Washington και της ελβετικής φαρμακευτικής Humabs Biomed ανέλυσαν την αποτελεσματικότητα έξι εμβολίων έναντι της πλέον μεταδοτικής και πλέον μεταλλαγμένης εκδοχής του κορονοϊού.

Μόλις τρεις εκ των 13 ανθρώπων που είχαν κάνει τις δύο δόσεις του Sinopharm εμφάνισαν αντισώματα έναντι της Όμικρόν. Για το J&J, μόλις ένας ανάμεσα σε 12 δείγματα, ενώ κανείς από τους 11 εμβολιασμένους με Sputnik δεν εμφάνισε αντισώματα.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε ως προδημοσίευση και δεν έχει περάσει διαδικασία αξιολόγησης από ομότιμους επιστήμονες (peer review) ανακάλυψε ότι η μικρότερη μείωση προστατευτικών αντισωμάτων έρχεται με πρότερη νόσηση συν δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer - BioNTech.

Στους συγκεκριμένους ανθρώπους τα αντισώματα υποχώρησαν κατά 5 φορές, έναντι 44 φορών για όσους είχαν κάνει απλώς διπλή δόση Pfizer, χωρίς όμως να έχουν νοσήσει.

Στοιχεία που δείχνουν μόνον μερική προστασία έναντι της μετάλλαξης Όμικρον έχουν οδηγήσει κυβερνήσεις να επιβάλουν νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και να εντατικοποιήσουν τις εκστρατείες ενισχυτικών δόσεων. Η Όμικρον μολύνει με 70 φορές ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τη Δέλτα και μέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί σε 77 χώρες.

Η μελέτη έδειξε ότι δύο δόσεις Pfizer ή Moderna δημιουργούν επίσης λιγότερα αντισώματα, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους εμβολιασμένους με διπλή δόση του εμβολίου Οξφόρδης/AstraZeneca.

Σε έρευνες νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, φάνηκε ότι το εμβόλιο της Sinovac Biotech - ένα από τα πλέον χρησιμοποιούμενα ανά τον κόσμο, μαζί με εκείνο των Pfizer-BioNTech - επίσης δεν παράγει ικανοποιητικά ποσοστά αντισωμάτων με δύο δόσεις κατά της Όμικρον και θα χρειαστεί και ως προς αυτό επαναληπτική δόση.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ