Νέα
  • ΓΔ: 810.42 -1.45%
  • Τζίρος: 74,78 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρκική λίρα: Η νέα ανατίμηση «μάζεψε» τις πρόσφατες δραματικές απώλειες

H τουρκική λίρα ενισχύθηκε περαιτέρω χτες, μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την κατρακύλα του νομίσματος έως τις 18 λίρες ανά δολάριο.

Χτες, λοιπόν, η λίρα ανατιμήθηκε 10% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στις 11,28 λίρες το απόγευμα, περιορίζοντας τις δραματικές απώλειες που είχε το τελευταίο δίμηνο, λόγω της εμμονής του Ερντογάν για μείωση των επιτοκίων σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τον πληθωρισμό.

Το τουρκικό νόμισμα στηρίχθηκε αυτή την εβδομάδα μετά τη δήλωση του Ερντογάν ότι η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας εγγυώνται τις καταθέσεις σε εγχώριο νόμισμα από την υποτίμηση της ισοτιμίας του. Οπως προκύπτει από τη σημαντική μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της κεντρικής τράπεζας, η ισοτιμία της λίρας στηρίχθηκε και με παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος. 

Η λίρα ενισχύθηκε λόγω των νέων ισοτιμιών που ανακοινώθηκαν έναντι των ξένων νομισμάτων, οι οποίες θα ανακοινώνονται κάθε πρωί από την κεντρική τράπεζα για την προστασία των καταθέσεων σε εγχώριο νόμισμα.

Με το νέο σύστημα, με τη σύγκριση των ισοτιμιών της λίρας στην αρχή και στο τέλος της λήξης των λογαριασμών καταθέσεων των ιδιωτών, η κεντρική τράπεζα θα πληρώνει τη διαφορά στους καταθέτες.

Οι καταθέτες θα λαμβάνουν το κεφάλαιο και τους τόκους ανεξάρτητα από τις ισοτιμίες.

ισοτιμία λίρας
Πηγή: Financial Times
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ