Νέα
  • ΓΔ: 1021.16 -3.06%
  • Τζίρος: 89,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

QAnon: Η θεωρία συνωμοσίας που όπλισε τους βάνδαλους στο Καπιτώλιο

QAnon

Μια συρραφή θεωριών συνομωσίας, που οδηγεί σε δημιουργία σέκτας και «οπλίζει» εκατοντάδες αδαείς σε πράξεις βανδαλισμού στο Καπιτώλιο; Θα μπορούσε να είναι πρωτοσέλιδο της σκανδαλοθηρικής εφημερίδας News Of The World, αλλά δυστυχώς, στην εποχή που ζούμε η πραγματικότητα ξεπερνά και το πιο ευφάνταστο σενάριο. Σημεία των καιρών.

Πιο εντυπωσιακό και από τις εξωπραγματικές θεωρίες της QAnon είναι ίσως το γεγονός ότι βρίσκεται ακόμα σε νηπιακή ηλικία. Γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 2017, όταν ένας ανώνυμος χρήστης, που ισχυριζόταν ότι διαθέτει «έγκριση ασφαλείας Q» από την αμερικανική κυβέρνηση, έκανε μια σειρά αναρτήσεων σε μια περιθωριακή ιστοσελίδα κρυπτικών μηνυμάτων με θέμα μια συνωμοσία του «βαθέως κράτους» των ΗΠΑ.

Οι αναρτήσεις του «Q», όπως υπέγραφε ο συγγραφέας, οδήγησαν σε μια σειρά θεωριών συνομωσίας που με τον καιρό συνδέθηκαν σε μία, η οποία διαβάζεται σαν σενάριο κάκιστης ταινίας επιστημονικής φαντασίας: Στα σπλάχνα της αμερικανικής κυβέρνησης δραστηριοποιείται μια συμμορία παιδόφιλων σατανιστών (ίσως εξωγήινων, με δέρμα σαύρας), οι οποίοι συστηματικά απαγάγουν παιδιά για να πιούν το αίμα τους. Απώτερος στόχος τους είναι μια παγκόσμια διακυβέρνηση ελεγχόμενη από του ίδιους. Μοναδικό εμπόδιο στην παγκόσμια κυριαρχία τους, ο «απόστολος του Θεού» πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος κερδίζοντας την επανεκλογή του θα πατάξει τα σχέδιά τους, θα τους ξεσκεπάσει και θα τους εκτελέσει δημοσίως!

Εξαπλώθηκε σαν ιός

Με την πάροδο του χρόνου, η θεωρία επεκτάθηκε και εκτός ΗΠΑ, απέκτησε εκατομμύρια οπαδών σε όλο τον κόσμο, ενώ ενσωμάτωσε και το κίνημα που θεωρεί την πανδημία ως συνομωσία ελέγχου του πληθυσμού. Ψυχαναλυτές και κοινωνιολόγοι που προσπαθούν να ερμηνεύσουν το φαινόμενο και την ασύλληπτη διασπορά του, θεωρούν ότι οφείλεται στη σύγχυση μιας αμόρφωτης μάζας ανθρώπων που, όντας θύματα της οικονομικής κρίσης της τελευταίας δεκαετίας, επιχειρούν να βρουν εύκολες απαντήσεις σε πολυσύνθετα προβλήματα.

Το κίνημα της QAnon γιγαντώθηκε με υπερηχητική ταχύτητα σε όλο τον πλανήτη, ελέω διαδικτύου και social media, με αποτέλεσμα σε κάθε αντισυστημική διαδήλωση στον κόσμο, τα πλακάτ με το «λογότυπό» της να φιγουράρουν στα πλάνα των τηλεοπτικών καναλιών. Η εξάπλωση της πανδημίας βοήθησε στην ταχύτερη διασπορά της συνομωσιακής θεωρίας, οδηγώντας τα μεγάλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να «κατεβάζουν» εκατοντάδες λογαριασμούς χρηστών που προωθούν την QAnon κάθε μήνα με βάση την πολιτική τους εναντίον της διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Ανδρας ντυμένος Βίκινγκ στη Γερουσία
Ανδρας ντυμένος Βίκινγκ στη Γερουσία / Πηγή: Twitter

Βεβαίως, η ζωή έχει δείξει ότι στην εποχή του διαδικτύου, όσο περισσότερη απαγόρευση επιβάλλεται για κάτι, τόσο αυτό γιγαντώνεται. Τα αποτελέσματα αυτού του παιχνιδιού διασποράς και καταστολής ήταν φανερά στα ζωντανά πλάνα από την καταδρομική επίθεση στο Καπιτώλιο την περασμένη Τετάρτη. Οι εικόνες με την κρεμάλα έξω απ’ το Καπιτώλιο, τον «Βίκινγκ» μέσα στην αίθουσα της Βουλής των Αντιπροσώπων και τα δεκάδες πλακάτ με το κόκκινο «Q» έκαναν το γύρο του κόσμου.

Ένας «προφήτης», μα τί «προφήτης»

Σε απόγνωση τώρα που καταλαβαίνουν ότι ο «προφήτης» Τραμπ (ο  οποίος συχνά κάνει retweet στις αναρτήσεις τους) έχασε τη δεύτερη θητεία του, οι συνωμοσιολόγοι της QAnon έκαναν έφοδο στα δύο σώματα του Κογκρέσου σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σταματήσουν την επικύρωση της εκλογής Μπάιντεν. Το FBI, που ερευνά την επιδρομή, πιστεύει ότι πρόθεση των πιο ακραίων «καταδρομέων» ήταν η σύλληψη και πιθανή δημόσια εκτέλεση μελών του Κογκρέσου, καθώς παρατήρησαν όπλα και πλαστικές χειροπέδες στην κατοχή τους.

Προφανώς, το χειρότερο σενάριο της επιδρομής αποφεύχθηκε, ίσως επειδή οι οπλισμένοι αδαείς δεν είχαν κάποιου είδους στρατιωτική εκπαίδευση. Σε κάθε περίπτωση, ο ιός «Q» αναμένεται να εξακολουθήσει να εξαπλώνεται γρηγορότερα από τον covid-19 και δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο για την αντιμετώπισή του, πέρα απ’ την παιδεία. Και, δυστυχώς, αυτό το τρένο έχει φύγει προ πολλού απ’ τον σταθμό.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ