Νέα
  • ΓΔ: 860.06 +1.03%
  • Τζίρος: 79,81 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Bancel -Moderna: Θα χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις και μετά το φθινόπωρο του 2022

Ως πιο πιθανό σενάριο την ανάγκη να γίνει και η τέταρτη δόση βλέπει ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Stephane Bancel, ο οποίος δήλωσε την Πέμπτη ότι «η αποτελεσματικότητα των ενισχυτικών δόσεων κατά του κορονοϊού θα μειώνεται πιθανότατα με την πάροδο του χρόνου και ότι οι άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν μια τέταρτη δόση το φθινόπωρο για να αυξήσουν την προστασία τους κατά του ιού».

Σύμφωνα με το CNBC, ο Bancel δήλωσε ότι οι άνθρωποι που έλαβαν τις ενισχυτικές δόσεις τους το περασμένο φθινόπωρο θα έχουν πιθανώς αρκετή προστασία για το χειμώνα, όταν τα νέα κρούσματα αυξηθούν, καθώς οι άνθρωποι θα συγκεντρώνονται σε εσωτερικούς χώρους για να αποφύγουν το κρύο.

Ωστόσο, ο Bancel δήλωσε ότι η αποτελεσματικότητα των ενισχυτικών δόσεων θα μειώνεται πιθανότατα κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών, όπως συνέβη και με τις δύο πρώτες δόσεις.

"Θα εκπλαγώ όταν θα λάβουμε τα δεδομένα αυτά τις επόμενες εβδομάδες ότι κρατάει καλά με την πάροδο του χρόνου - αναμένω ότι δεν θα κρατάει εξαιρετικά", δήλωσε ο Bancel, αναφερόμενος στην ισχύ των αναμνηστικών δόσεων.

Σημειώνεται ότι ένα άνευ προηγουμένου κύμα κρουσμάτων από την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται επί του παρόντος σε όλο τον κόσμο. Στις ΗΠΑ, ο μέσος όρος των επτά ημερών ξεπερνά πλέον τα 574.000 νέα κρούσματα ημερησίως, σύμφωνα με ανάλυση του CNBC από στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Νότιας Κορέας, παραγγέλνουν ήδη τις σχετικές δόσεις.

"Εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα χρειαστούμε ενισχυτικές δόσεις από το φθινόπωρο του 2022 και έπειτα", δήλωσε ο Bancel, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι που είναι ηλικιωμένοι ή έχουν υποκείμενα νοσήματα ενδέχεται να χρειάζονται ετήσιες ενισχυτικές δόσεις τα επόμενα χρόνια.

"Έχουμε πει πως πιστεύουμε ότι πρώτα αυτός ο ιός δεν πρόκειται να εξαφανιστεί", τόνισε ο Bancel και πρόσθεσε: "Θα πρέπει να ζήσουμε μαζί του".

Υπενθυμίζεται ότι η Moderna δημοσίευσε προκαταρκτικά δεδομένα τον περασμένο μήνα που έδειξαν ότι η επί του παρόντος εγκεκριμένη αναμνηστική δόση των 50 μικρογραμμαρίων αυξάνει κατά 37 φορές τα αντισώματα που εμποδίζουν τη μόλυνση από την Όμικρον, ενώ αναμνησιτκή δόση των 100 μικρογραμμαρίων αυξάνει αυτά τα αντισώματα κατά 83 φορές.

Οι αναμνηστικές δόσεις διαδραματίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στη δημόσια υγεία για τον έλεγχο του κορονοϊού, καθώς η προστασία από τις δύο αρχικές δόσεις έχει δεχθεί σημαντικό πλήγμα από την Όμικρον.

Δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι τα εμβόλια δύο δόσεων της Moderna και της Pfizer είναι μόνο κατά 10% περίπου αποτελεσματικά στην πρόληψη της συμπτωματικής λοίμωξης από την Όμικρον 20 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.

Η ίδια μελέτη, που δημοσιεύθηκε από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, διαπίστωσε ότι οι αναμνηστικές δόσεις είναι έως και 75% αποτελεσματικές στην πρόληψη της συμπτωματικής λοίμωξης δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση του εμβολίου.

Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα των αναμνηστικών δόσεων αρχίζει να μειώνεται μετά από περίπου τέσσερις εβδομάδες, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι αναμνηστικές δόσεις ήταν 55% έως 70% αποτελεσματικές στην πρόληψη της λοίμωξης κατά πέμπτη εβδομάδα έως την ένατη και 40% έως 50% αποτελεσματικές 10 εβδομάδες μετά τη λήψη του εμβολίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla, είχε δηλώσει επίσης στο CNBC τον περασμένο μήνα ότι οι άνθρωποι θα χρειαστούν πιθανότατα μια τέταρτη δόση.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ