Νέα
  • ΓΔ: 834.83 -0.17%
  • Τζίρος: 41,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ο κορονοϊός χτύπησε και το ΔΝΤ - Πιέζονται τα αποθεματικά του Ταμείου

ΔΝΤ-Κριστίν Λαγκάρντ
Πηγή: APImages

Οπως μεταδίδει το Reuters οι 24 εκτελεστικοί διευθυντές του Ταμείου αύξησαν τον στόχο για τα Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα στα 25 δισεκατομμύρια, ή περίπου 36 δισεκατομμύρια δολάρια, από 20 δισεκατομμύρια ή 29 δισεκατομμύρια δολάρια, μετά από τακτική διετή αναθεώρηση που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου. 

Τα SDR είναι η «νομισματική μονάδα» του ΔΝΤ και πρακτικά αποτελούν διεθνές αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο, το οποίο δημιουργήθηκε από το ΔΝΤ το 1969, ως εναλλακτική μορφή  επίσημων συναλλαγματικών διαθεσίμων των χωρών-μελών του.

Δεν πρόκειται για νόμισμα με την τυπική έννοια και δεν έχουν φυσική υπόσταση όπως το χρήμα, αλλά αποτελούν λογιστική καταχώριση και αντιπροσωπεύουν απαίτηση για συναλλαγματικά αποθέματα νομισμάτων των χωρών-μελών του ΔΝΤ (ευρώ, ιαπωνικά γιεν, λίρες, δολάρια κ.λπ.) με τα οποία μπορούν να ανταλλαγούν.

Η επανεξέταση του ύψους των SDRs (όπως είναι η επίσημη ονομασία των τραβηκτικών δικαιωμάτων), καθυστέρησε μερικούς μήνες για να καταστεί δυνατή η αξιολόγηση του αντίκτυπου της πανδημίας COVID-19. Η αξιολόγηση αυτή έδειξε σημαντική αύξηση του πιστωτικού ανοίγματος και του σχετικού κινδύνου που αυτός συνεπάγεται

«Οι εκκρεμείς πιστώσεις σχεδόν διπλασιάστηκαν, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης χωρίς όρους, και οι δεσμεύσεις βάσει προληπτικών ρυθμίσεων είναι υψηλότερες από ό, τι στην τελευταία επανεξέταση», ανέφερε το ΔΝΤ στη δήλωσή του.

Μάλιστα, το ΔΝΤ σημείωσε ότι ορισμένοι από τους εκτελεστικούς διευθυντές πίεσαν για ακόμη υψηλότερο στόχο, αλλά οι προτάσεις τους δεν εισακούστηκαν. Η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί πριν από την επόμενη τακτική επανεξέταση το 2022 αν και τα περισσότερα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου διευθυντές συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει τρέχουσα ανάγκη να επιταχυνθεί ο ρυθμός συσσώρευσης αποθεματικών.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ