Νέα
  • ΓΔ: 851.2 -1.82%
  • Τζίρος: 109,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρκία: Συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων με τα ΗΑΕ

Οι κεντρικές τράπεζες της Τουρκίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) ανακοίνωσαν σήμερα την υπογραφή συμφωνίας ανταλλαγής νομισμάτων (swap), ύψους σχεδόν 5 δισ. δολαρίων, παρέχοντας μία πιθανή πηγή στήριξης καθώς η Άγκυρα αντιμετωπίζει οικονομική αναταραχή.

Η συμφωνία έχει στόχο την προώθηση του διμερούς εμπορίου και την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο ανταγωνιστών στην περιοχή που επιδιώκουν να αναθερμάνουν τις σχέσεις τους τελευταίους μήνες. Η συμφωνία θα έχει τριετή διάρκεια με δυνατότητα επέκτασής της.

Η συμφωνία αφορά ένα ποσό 64 δις. τουρκικών λιρών και 18 δις. ντιρχάμ (το νόμισμα των ΗΑΕ), όπως ανέφεραν οι δύο κεντρικές τράπεζες σε ξεχωριστές ανακοινώσεις τους.

Η Τουρκία θα μπορούσε να κάνει χρήση της γραμμής swap για να ενισχύσει τα πολύ μειωμένα συναλλαγματικά διαθέσιμά της μετά τις ακριβές παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος, τις οποίες ξεκίνησε τον περασμένο μήνα για να αναχαιτίσει την κρίση του νομίσματός της. Η ισοτιμία του υποχωρούσε 0,5% στις 13,6 λίρες ανά δολάριο σήμερα το πρωί.

Η συμφωνία υπεγράφη μετά την επίσκεψη του πρίγκιπα του θρόνου του Αμπού Ντάμπι, σεΐχη Mohammed bin Zayed al-Nahyan, στην Τουρκία στα τέλη του 2021 καθώς οι δύο χώρες εργάζονται για την αποκατάσταση των σχέσεων που είχαν διαταραχθεί τα τελευταία χρόνια.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα έχει συμφωνίες swap με την Κίνα, το Κατάρ και τη Νότια Κορέα, συνολικού ύψους περίπου 23 δισ. δολαρίων.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ