Νέα
  • ΓΔ: 860.06 +1.03%
  • Τζίρος: 79,81 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρκία: Νέα ανακεφαλαιοποίση των τραπεζών μετά τη βουτιά της λίρας

Σε ανακεφαλαιοποίηση των τουρκικών τραπεζών με το ποσό των 3,8 δισ. δολαρίων (51,5 δισ. λιρών) θα προχωρήσει η κυβέρνηση Ερντογάν, μετά τη μείωση των κεφαλαίων τους που προκάλεσε η κατρακύλα της λίρας, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

To δημοσίευμα επικαλείται υψηλόβαθμο αξιωματούχο, ο οποίος ανέφερε ότι το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Τουρκίας θα ενισχύσει τα κεφάλαια των Ziraat Bankasi, Turkiye Halk Bankasi και Turkiye Vakiflar Bankasi καθώς και των ισλαμικών θυγατρικών τους.

Με βάση το σχέδιο, η Ziraat θα λάβει 22,5 δισ. λίρες, ενώ η Halkbank και η Vakifbank θα λάβουν 13,5 δισ. λίρες η κάθε μία και οι θυγατρικές τους συνολικά 2 δισ. λίρες.

Μετά την είδηση , η μετοχή της Halkbank αυξήθηκε έως 3,9% και η μετοχή της Vakifbank 3,3%.

Γιατί μειώθηκαν τα κεφάλαια

Η βουτιά της λίρας και η προσπάθεια των κρατικών τραπεζών να συγκρατήσουν τα επιτόκια χορηγήσεων μετά την πανδημία έχουν διαβρώσει τα κεφάλαιά τους, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση να τις ανακεφαλαιοποιήσει για τρίτη φορά μέσα σε ισάριθμα χρόνια.

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο, Turkiye Varlik Fonu, γνωστό και ως TWF, κατέχει πλειοψηφικό ποσοστό μετοχών και στις τρεις κρατικές τράπεζες, ενώ είχε ενισχύσει τα κεφάλαιά τους με ένα συνολικό ποσό 6,7 δις δολαρίων σε δύο διαφορετικές φάσεις, το 2019 και το 2020.

Παρά τις κεφαλαιακές ενέσεις, ο μέσος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των κρατικών τραπεζών μειώθηκε στο 16% στο τέλος Νοεμβρίου από 18% στο τέλος του 2019, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της τραπεζικής εποπτικής Αρχής.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ