Νέα
  • ΓΔ: 859.79 -0.03%
  • Τζίρος: 79,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κρ. Λαγκάρντ: Η Ευρώπη δεν θα γίνει ΗΠΑ στον πληθωρισμό - Δεν υπάρχει «Μεγάλη Παραίτηση»

Τη βεβαιότητά της ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη δεν πρόκειται να «εκτοξευθεί» στα ίδια επίπεδα με τις ΗΠΑ, επανέλαβε σήμερα (21/1) η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στην εκδήλωση του WEF στο Νταβός.

Σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, τα επίπεδα του πληθωρισμού στην ευρωζώνη έχουν δημιουργήσει πολλά ερωτήματα όσον αφορά τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που θα πρέπει να ληφθούν, ιδίως μετά τις επιθετικές κινήσεις που έκανε η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed), αλλά και η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας (BoE).

Η Λαγκάρντ υπερασπίστηκε την πολιτική της ΕΚΤ, υποστηρίζοντας ότι η Ευρώπη δεν συμμερίζεται την «κατάσταση υπερβολικής ζήτησης» των ΗΠΑ, τονίζοντας παράλληλα ότι η οικονομία του μπλοκ βρίσκεται σε διαφορετική φάση σε σχέση με την αμερικανική και συνεπώς η αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων θα είναι διαφορετική.

Ενδεικτικά, εξήγησε η ίδια, η ζήτηση στις ΗΠΑ είναι αυτή τη στιγμή 30% άνω των επιπέδων πριν την πανδημία, ενώ στην Ευρωζώνη είναι «πάνω κάτω ίδια σε σχέση με τα επίπεδα προ πανδημίας».

«Όταν κοιτάζω την αγορά εργασίας, δεν βιώνουμε κάτι σαν τη Μεγάλη Παραίτηση και οι αριθμοί συμμετοχής στην απασχόληση πλησιάζουν πολύ στο επίπεδο πριν από την πανδημία», σημείωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

«Επομένως, νομίζω ότι αυτοί οι δύο παράγοντες, αν τους κοιτάξετε προσεκτικά, δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν κινούμαστε με την ίδια ταχύτητα και είναι απίθανο να βιώσουμε το ίδιο είδος αυξήσεων του πληθωρισμού που αντιμετώπισε η αγορά των ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ διαβεβαίωσε για άλλη μία φορά πως η Τράπεζα είναι έτοιμη να επέμβει όταν και εφόσον χρειαστεί. Προς το παρόν όμως, η ΕΚΤ εμμένει στην στάση ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι προσωρινό φαινόμενο.


 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ