Νέα
  • ΓΔ: 1024.16 +0.07%
  • Τζίρος: 22,32 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φυσικό αέριο: Η ΕΕ συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις ψάχνοντας νέους προμηθευτές

ΔΕΔΑ

Η ΕΕ εντείνει τις συνομιλίες και τις διπλωματικές της προσπάθειες με διεθνείς εταίρους για αναζήτηση νέων ή αυξημένων προμηθειών φυσικού αερίου.

Οπως ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα ενέργειας, Τιμ Μακ Φάι, οι συζητήσεις με στόχο τη διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου στην ΕΕ έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες. Για παράδειγμα, με τη Νορβηγία οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά γίνονται συζητήσεις και με το Κατάρ.

Η συνομιλία που είχε την περασμένη εβδομάδα η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Εμίρη του Κατάρ, συνεχίστηκε σήμερα στην τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ της Επιτρόπου Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον με τον υπουργό Ενέργειας του Κατάρ. Επιπλέον, η Επίτροπος Ενέργειας θα επισκεφθεί στις 4 Φεβρουαρίου το Αζερμπαϊτζάν για το συμβούλιο ενέργειας που αφορά το Νότιο Διάδρομο φυσικού αερίου, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον το Συμβούλιο Ενέργειας ΕΕ-ΗΠΑ, με τη συμμετοχή της Επιτρόπου Ενέργειας και του Υπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Η διαφοροποίηση της ενέργειας, είναι ένα μακροπρόθεσμο ζήτημα για την ΕΕ και οι συζητήσεις τους τελευταίους μήνες έχουν ενταθεί, λόγω της αύξησης στις τιμές του φυσικού αερίου, που ξεκίνησε στα τέλη του καλοκαιριού, αλλά και λόγω της ρωσο-ουκρανικής κρίσης.

Υπενθυμίζεται ότι στην κοινή δήλωση για το θέμα της ενέργειας που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 28 Ιανουαρίου, μετά την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ της Προέδρου της Επιτροπής και του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επισημαίνεται ότι «οι ΗΠΑ και η ΕΕ εργάζονται από κοινού για τη συνεχή, επαρκή και έγκαιρη προμήθεια φυσικού αερίου στην ΕΕ από διάφορες πηγές σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να αποφευχθούν σοκ στον εφοδιασμό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θα μπορούσαν να προκύψουν από μια περαιτέρω ρωσική εισβολή στην Ουκρανία». Επισημαίνεται, επίσης, ότι «οι ΗΠΑ είναι ήδη ο μεγαλύτερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην ΕΕ».

Τέλος, σχετικά με τον αγωγό NorthStream II, ο Τιμ Μακ Φάι υπενθύμισε ότι η διαδικασία έγκρισης βρίσκεται προς το παρόν στη ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας. Οταν η γερμανική ρυθμιστική αρχή εγκρίνει το σχέδιο απόφασης πιστοποίησης, θα αποσταλεί στην Επιτροπή, η οποία με τη σειρά της, εντός δύο μηνών, θα εκδώσει τη γνώμη της σχετικά με τη συμμόρφωση του αγωγού με τη νομοθεσία της ΕΕ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ