Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

ΔΝΤ: θα βοηθήσει τις χώρες που θα επηρεαστούν από μία σύγκρουση Ρωσίας - Ουκρανίας

Το Διεθνές Νομισματικό ταμείο είναι έτοιμο να βοηθήσει εκείνες τις χώρες που ενδέχεται να επηρεαστούν από τις παράπλευρες συνέπειες μιας ενδεχόμενης σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας αλλά και από τις πιθανές κυρώσεις που θα επιβάλουν οι κυβερνήσεις Δυτικών χωρών, ανέφρε σήμερα η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Μιλώντας σε ένα φόρουμ που οργάνωσε η εφημερίδα Washington Post, η Γκεοργκίεβα είπε ότι οι κυρώσεις αναπόφευκτα θα επηρεάσουν κάποιες οικονομικές συναλλαγές και τη λειτουργία του χρηματοοικονομικού συστήματος, ιδίως εάν η Ρωσία αποσυνδεθεί από το σύστημα Swift που ρυθμίζει τις διεθνείς διατραπεζικές συναλλαγές.

«Εάν βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου υπάρχουν δευτερογενείς επιπτώσεις που απαιτούν μεγαλύτερη δέσμευση εκ μέρους του ΔΝΤ για τις άλλες χώρες, ασφαλώς θα είμαστε εκεί. Έχουμε ακόμη δανειστική δυνατότητα ύψους περίπου 700 δισεκ. δολαρίων», εξήγησε.

Η Γκεοργκίεβα έκανε έκκληση να βρεθεί μια ειρηνική λύση στην κρίση που, εκτός των άλλων, απειλεί και την παγκόσμια ανάπτυξη. «Οι γεωπολιτικές εντάσεις απλώς καθιστούν την κατάσταση πιο περίπλοκη, σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και παρατηρούμε ήδη τις επιπτώσεις στις τιμές της ενέργειας», απάντησε σε ερώτηση της εφημερίδας. «Ελπίζουμε πραγματικά να υπάρξει μια διπλωματική λύση για τον λαό της Ουκρανίας αλλά και επειδή είναι αναγκαία η βιώσιμη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας», πρόσθεσε. Ζήτησε εξάλλου να υπάρξει μια «ρεαλιστική» προσέγγιση του ζητήματος και να αποφευχθούν η κλιμάκωση και οι κυρώσεις εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών και των ΗΠΑ, καθώς «αναπόφευκτα» θα υπήρχαν συνέπειες για όλον τον κόσμο.

Η Γκεοργκίεβα υπενθύμισε ότι το Ταμείο υλοποιεί ένα πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας ύψους 2,2 δισεκ. δολαρίων για την Ουκρανία και είναι έτοιμο να παράσχει πρόσθετη στήριξη, εάν χρειαστεί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ