Νέα
  • ΓΔ: 1173.2 +0.40%
  • Τζίρος: 48,57 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τα υβριδικά αυτοκίνητα έφτασαν σε πωλήσεις τα ντιζελοκίνητα στην Ευρώπη

Πηγή: Pixabay

Στη διάρκεια του 2021 πουλήθηκαν για πρώτη φορά στην Ευρώπη τόσα καινούρια υβριδικά οχήματα όσα και ντιζελοκίνητα, ενώ τα 100% ηλεκτρικά συνέχισαν να αυξάνουν τις πωλήσεις τους, αλλά λιγότερο εντυπωσιακά απ' ό,τι το 2020, ανακοίνωσαν σήμερα οι κατασκευαστές.

Στο σύνολο του έτους 2021, οι πωλήσεις μη εξωτερικά φορτιζόμενων υβριδικών οχημάτων (ντίζελ ή βενζίνης) συνέχισαν να αυξάνονται (+60,5% σε ένα χρόνο), καθώς πούλησαν 1,9 εκατομμύριο οχήματα, δηλαδή είχαν μερίδιο 19,6% της αγοράς, όσα και τα απλά ντιζελοκίνητα, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).

Αυτά τα τελευταία, τα οποία έχουν πληγεί από το σκάνδαλο ντιζελγκέιτ και από ισχυρές επιβαρύνσεις, είδαν τις πωλήσεις τους να μειώνονται κατά ένα τρίτο στη διάρκεια του έτους (31,5%) σε όλη την ήπειρο, ακόμη και κατά το ήμισυ κατά το τελευταίο τρίμηνο.

Οι πωλήσεις επαναφορτιζόμενων υβριδικών, δηλαδή των οχημάτων που είναι εξοπλισμένα με θερμικό κινητήρα και ένα μικρό ηλεκτρικό κινητήρα, αυξήθηκαν επίσης κατά 70,7%, με πωλήσεις 867.092 οχημάτων και μερίδιο 8,9% της αγοράς.

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων, από την πλευρά τους, συνέχισαν να αυξάνονται κατά 63,1% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με πωλήσεις 878.432 οχημάτων και μερίδιο 9,1% της αγοράς (έναντι 1,9% το 2019 και 5,4% το 2020), χάρη και στην προώθησή τους μέσω δημόσιων επιδοτήσεων για την αγορά τους και την όλο και ευρύτερη προσφορά ηλεκτρικών οχημάτων από τους κατασκευαστές.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στόχο να απαγορεύσει μέχρι το 2035 τις πωλήσεις οχημάτων με θερμικό κινητήρα, στη Γαλλία και τη Γερμανία, τις δύο κύριες αγορές, συνέχισαν να αυξάνονται τα ηλεκτρικά οχήματα, ενώ στη Σουηδία, την Ιρλανδία ή την Ιταλία οι πωλήσεις ηλεκτροκίνητων οχημάτων διπλασιάστηκαν μέσα σ' ένα χρόνο.

Κοντά στην ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο είδε τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων να αυξάνονται κατά 76% σε διάστημα ενός έτους. Στη Νορβηγία, 19 από τα 20 καινούρια μοντέλα οχημάτων, που έκαναν τις μεγαλύτερες πωλήσεις τον Ιανουάριο, ήταν ηλεκτρικά, με πρωτοφανές μερίδιο 83,7% της αγοράς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ