Νέα
  • ΓΔ: 910.92 +0.42%
  • Τζίρος: 19,09 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρκία: H εγγύηση των καταθέσεων δεν μείωσε την εξάρτησή της από το δολάριο

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Πηγή: AP
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Πηγή: AP

Η εξαγγελία του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι θα διασφαλισθεί η αξία των καταθέσεων σε τουρκικό νόμισμα από την υποτίμηση της λίρας δεν έπεισε πολλούς συμπατριώτες του να αποσύρουν τις καταθέσεις που έχουν σε δολάρια.

Οι αναλήψεις από δολαριακές καταθέσεις μειώθηκαν μόλις 4% στα τέλη του Ιανουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία της τραπεζικής εποπτικής Αρχής. Συγκεκριμένα, μειώθηκαν 3,8% από τις 17 Δεκεμβρίου έως τις 28 Ιανουαρίου, ενώ οι καταθέσεις σε τουρκικό νόμισμα αυξήθηκαν 8,6% την ίδια περίοδο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Fitch, η μετατροπή δολαριακών καταθέσεων σε καταθέσεις σε λίρες μπορεί να αυξηθεί μετά τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων, η οποία ανακοινώθηκε στα τέλη Ιανουαρίου για τις επιχειρήσεις που θα προχωρήσουν σε μία τέτοια κίνηση. 

Προστασία από τον συναλλαγματικό κίνδυνο

Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε στα μέσα του Δεκεμβρίου ότι οι καταθέτες που έχουν λογαριασμούς σε εγχώριο νόμισμα θα προστατεύονται από την υποτίμηση της λίρας. Αν η υποτίμηση είναι μεγαλύτερη από το επιτόκιο της κατάθεσης σε λίρες, οι Τούρκοι θα αποζημιώνονται για τη διαφορά αυτή από το κράτος, σύμφωνα με το πλαίσιο που ανακοινώθηκε.

Η λίρα κατρακυλούσε ταχύτατα τον Νοέμβριο και έως τα μέσα Δεκεμβρίου, επειδή ο Ερντογάν μείωσε τα επιτόκια στο 14% από 19% τον Σεπτέμβριο, ενώ ο πληθωρισμός είχε περάσει το 20% και τον Ιανουάριο εκτινάχθηκε κοντά στο 50%.

Η εγγύηση των καταθέσεων από τον συναλλαγματικό κίνδυνο θεωρήθηκε ως η «λυδία λίθος» που θα αντέστρεφε τη μακρόχρονη τάση δολαριοποίησης της τουρκικής οικονομίας και θα δημιουργούσε αναχώματα στην κατάρρευση της λίρας.

Το σχήμα αυτό ανακοινώθηκε κατ’ αρχή για τις καταθέσεις των νοικοκυριών στις 20 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια επεκτάθηκε τον Ιανουάριο και για τις επιχειρήσεις.

Πτώση 50% της λίρας

Παρά το μέτρο αυτό, η ισοτιμία της λίρας κινείται σε επίπεδo χαμηλότερο κατά 50% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, στις 13,5 λίρες ανά δολάριο.

Αν το σχήμα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση γίνει πιο δημοφιλές και οδηγήσει σε σημαντική από-δολαριοποίηση της τουρκικής οικονομίας, οι τράπεζες θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την αύξηση της ρευστότητας σε λίρες.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Fitch, το  νέο πλαίσιο μπορεί να μην είναι ελκυστικό για τους Τούρκους, αν η υποτίμηση της λίρας είναι μικρότερη από τον πληθωρισμό, οπότε η αξία των καταθέσεων τους θα μειώνεται σε πραγματικούς όρους λόγω του μεγάλου πληθωρισμού.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ