Νέα
  • ΓΔ: 1027.7 +0.64%
  • Τζίρος: 4,91 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ιταλία: Από μία κλωστή κρέμεται η κυβέρνηση

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε / Πηγή: AP
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε / Πηγή: AP

Από μία κλωστή κρέμεται η ιταλική κυβέρνηση πριν από τη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει  ο πρώην πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, ο οποίος έχει απειλήσει να αποσύρει το μικρό κεντρώο κόμμα του από τον κυβερνητικό συνασπισμό, προκαλώντας την κατάρρευσή του. 

Ο Ρέντσι θα μιλήσει στις 18.30 (ώρα Ελλάδας). Δεν έχει αποκαλύψει τον λόγο της έκτακτης εμφάνισής του, αλλά πολλοί παρατηρητές πιστεύουν ότι θα ανακοινώσει την παραίτηση των δύο υπουργών του κόμματός του Italia Viva.

Μία τέτοια κίνηση, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, θα προκαλέσει πολιτικό χάος στην Ιταλία, η οποία προσπαθεί να περιορίσει τη νέα έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού. Η στήριξη του Viva Italia είναι κρίσιμης σημασίας για την επιβίωση του κυβερνητικού συνασπισμού υπό το αντισυστημικό κίνημα των πέντε αστέρων και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD). Σήμερα, και τα δύο αυτά κόμματα έκαναν νέες εκκλήσεις στον Ρέντσι να διατηρήσει την κυβερνητική ενότητα. 

«Δεν παραιτούμαι, το PD δεν παραιτείται, ο (ηγέτης του PD) Τσινγκαρέτι δεν παραιτείται, θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούσε για να σώσουμε αυτό τον συνασπισμό», δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο ηγέτης της Γερουσίας του PD, Αντρέα Μαρκούτσι, ο οποίος θεωρείται ότι είναι κοντά στον Ρέντσι. 

Καθώς οι διαπραγματεύσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας συνεχίζονται, ο πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, επισκέφθηκε τον πρόεδρο, Σέρτζιο Ματαρέλα, για να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις. 

Το Italia Viva, το οποίο έχει ποσοστό στήριξης μικρότερο από το 3% και πασχίζει να παραμείνει σημαντικό, ήταν απείθαρχος σύμμαχος του Κόντε από την ώρα που συγκροτήθηκε η κυβέρνησή του το 2019 και οι εντάσεις αυξάνονταν σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες. 

Οι ενστάσεις του Ρέντσι εστιάζονταν αρχικά στα σχέδια του Κόντε για τη χρήση των πόρων από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Το ιταλικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης έδινε, σύμφωνα με τον Ρέντσι, πολύ λίγα χρήματα για τις υπηρεσίες υγείας και τις επενδύσεις σε υποδομές, ενώ επιβλέπεται από μία ομάδα μη εκλεγμένων ειδικών, κάτι που θεώρησε ως προσβολή προς τη Βουλή. 

Το σχέδιο εγκρίθηκε τελικά από το υπουργικό συμβούλιο αργά χθες το βράδυ και ο Ρέντσι δήλωσε ότι η τελική μορφή του ήταν «ένα βήμα προς τα εμπρός» και έλαβε υπόψη πολλές από τις απαιτήσεις του. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ