Νέα

Τουρκία: Καμπανάκι κινδύνου για την ανάπτυξη στην Τουρκία

Τουρκία - ΟΟΣΑ
Πηγή: Eurokinissi

H πλήρης ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας από την κρίση της COVID-19 θα πάρει χρόνο, δεδομένης της πτώσης του τουρισμού και της αβεβαιότητας για τη μελλοντική εξέλιξη της πανδημίας καθώς και της περιορισμένης κοινωνικής πρόνοιας και του υψηλού επιπέδου χρέους επιχειρήσεων και νοικοκυριών, τονίζει έκθεση του ΟΟΣΑ (OECD) για τη γειτονική χώρα. 

Ο ΟΟΣΑ τονίζει, επίσης, ότι η πανδημία διόγκωσε τα προβλήματα της νομισματικής πολιτικής, με τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται πολύ πάνω από τον επίσημο στόχο του 5% μετά τις παρεμβάσεις για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητα, της τραπεζικής ρευστότητας και της τουρκικής λίρας. 

Οι προβλέψεις για ΑΕΠ και πληθωρισμό

Εκτός από την πανδημία, η Τουρκία παραμένει εκτεθειμένη σε γεωπολιτικούς και εμπορικούς κινδύνους, περιλαμβανομένων των συνεπειών από το Brexit, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο οποίος προβλέπει - με τα σημερινά δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις από το δεύτερο κύμα της πανδημίας - ότι το τουρκικό ΑΕΠ θα αυξηθεί 2,6% το 2021 και 3,5% το 2022. 

«Η Τουρκία προσβλέπει σε μία σταδιακή ανάκαμψη από την κρίση του κορονοϊού και οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη και την ευημερία παραμένουν», δήλωσε ο διευθυντής μελετών για τις ευρωπαϊκές χώρες του ΟΟΣΑ, Αλβάρο Περέιρα. «Η εστίαση πρέπει να δοθεί στην αποκατάσταση της μακροοικονομικής σταθερότητας και στο να ιδωθεί η μετά την κρίση περίοδος ως ευκαιρία για την ενθάρρυνση ξένων και εγχώριων επενδύσεων με ισχυρότερη δημόσια διακυβέρνηση καθώς και να χρησιμοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά και στην εργασία για να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης», πρόσθεσε. 

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί σε υψηλά επίπεδα τόσο φέτος όσο και το 2022, κινούμενος στο 12% και το 10%, αντίστοιχα.Η πανδημία έχει αυξήσειθ τη χρηματοδοτική πίεση στους παραγωγικούς τομείς της τουρκικής οικονομίας, ανέφερε ο ΟΟΣΑ, προειδοποιώντας ότι οι τουρκικές εταιρείες καθυστερούν στην υιοθέτηση των ψηφιακών τεχνολογιών.

 

 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ