Νέα
  • ΓΔ: 1442.21 -2.04%
  • Τζίρος: 134,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Τσερνόμπιλ: Οι πραγματικές διαστάσεις των κινδύνων - Τι λέει ο καθηγητής Χ. Ελευθεριάδης

Πηγή: AP
Πηγή: AP

Παγκόσμια ανησυχία προκάλεσε η είδηση που ανακοίνωσε η ουκρανική πλευρά την Τετάρτη για το Τσερνομπίλ, πως διακόπηκε η ηλεκτροδότηση του πυρηνικού σταθμού και των συστημάτων ασφαλείας του εξαιτίας των ρωσικών στρατιωτικών ενεργειών.

Ο συναγερμός έληξε λίγες ώρες αργότερα καθώς η Διεθνής Επιτροπής Ενέργειας, η οποία ανακοίνωσε πως τα επίπεδα ραδιενέργειας παραμένουν σε φυσιολογικά επίπεδα και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Την ίδια άποψη διατύπωσε σε συνέντευξή του και ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής του ΑΠΘ, Χρήστος Ελευθεριάδης εξηγώντας παράλληλα και τους λόγους που προχωρά σε αυτή την εκτίμηση. 

Ποιος είναι ο μοναδικός λόγος ανησυχίας για το Τσερνόμπιλ

Όπως είπε ο κ. Ελευθεριάδης μιλώντας στον ΑΝΤ1, αρχικά θα πρέπει να εκτιμήσουμε ότι το ραδιενεργό υλικό που είναι αποθηκευμένο εκεί, μετά από περίπου 20 χρόνια, είναι πλέον πολύ μικρό. Επίσης δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος διαρροής. Στο σημείο υπάρχουν γεννήτριες που θα λειτουργήσουν αν χρειαστεί ώστε το ψυκτικό υγρό να κινείται απρόσκοπτα στους αντιδραστήρες.

Ο μοναδικός λόγος ανησυχίας και σίγουρα πολύ περιορισμένος σε σχέση με αυτά που ακούστηκαν είναι η κόπωση του προσωπικού το οποίο έχουν θέσει σε επιφυλακή οι Ρώσοι που έχουν καταλάβει την περιοχή.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τον θόρυβο που δημιουργήθηκε ως ένα επικοινωνιακό παιχνίδι από την πλευρά της Ουκρανίας η οποία έχει δεχτεί εισβολή και προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τη Δύση ακόμα και με ανορθόδοξους τρόπους.

Τέλος ο κ. Ελευθεριάδης είπε ότι γενικά δεν πρέπει να ανησυχούμε για κίνδυνο ατυχήματος στα πυρηνικά εργοστάσια της Ουκρανίας, καθώς σφαίρες, αλλά ακόμη και ρουκέτες, δεν μπορούν να εισχωρήσουν στο περίβλημα ενός αντιδραστήρα και για να υπάρξει κίνδυνος θα πρέπει να πέσουν βόμβες πολλών τόνων πάνω σε έναν αντιδραστήρα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ