Νέα
  • ΓΔ: 1021.16 -3.06%
  • Τζίρος: 89,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ιταλία: Αύξηση του χρέους προβλέπει η κυβέρνηση

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Για φέτος, η ιταλική κυβέρνηση αναμένει ότι το χρέος θα αυξηθεί περισσότερο από το αναμενόμενο, καθώς ετοιμάζεται να ρίξει ένα ακόμα πακέτο για να στηρίξει την ήδη ασθμαίνουσα οικονομία της. Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το χρέος της χώρας θα αυξηθεί στο 158,5% του ΑΕΠ το 2021, από 155,6% που ήταν ο στόχος, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας θα φτάσει το 8,8%.

Η ιταλική κυβέρνηση είχε εγκρίνει την Τρίτη 13 Ιανουαρίου, το βράδυ το σχέδιο αξιοποίησης των κονδυλίων 222 δισ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας. Το μικρό κόμμα "Ζωντανή Ιταλία" του Ματέο Ρέντσι, κατά την διαδικασία της έγκρισης του σχεδίου, επέλεξε την αποχή.

► Moody's: Ποιες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου διατρέχουν τον μεγαλύτερο πιστωτικό κίνδυνο

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε θα πληροφορήσει την βουλή σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην κυβέρνησή του, τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, ενώ την Τρίτη θα παρέμβει στην Γερουσία. Και στα δυο σώματα του κοινοβουλίου θα ακολουθήσει συζήτηση με παρεμβάσεις όλων των εκπροσώπων των κομμάτων, αλλά και ψήφος εμπιστοσύνης, για να διαπιστωθεί αν η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει την πορεία της ή πρέπει να παραιτηθεί.

Ολοι οι αναλυτές συγκλίνουν στην διαπίστωση ότι μέχρι την στιγμή που η Γερουσία θα εκφραστεί με ψήφο εμπιστοσύνης, κανείς δεν θα γνωρίζει με βεβαιότητα αν ο Κόντε έχει, πράγματι, εξασφαλίσει τις αναγκαίες 161 ψήφους.

Σύμφωνα με ότι διαρρέει, πάντως, από στενούς συνεργάτες του Ιταλού πρωθυπουργού, πέντε γερουσιαστές του κόμματος Ζωντανή Ιταλία, του Ματέο Ρέντσι, φέρονται πρόθυμοι να εγκαταλείψουν την μέχρι τώρα κοινοβουλευτική τους ομάδα, και να στηρίξουν την κυβέρνηση.

«Αν δεν θέλουν τις ψήφους και τις προτάσεις μας, θα περάσουμε στην αντιπολίτευση. Δίνουμε την μάχη μας, διότι η πολιτική είναι προσφορά υπηρεσιών και όχι εξουσία» τόνισε, από την μεριά του, ο Ματέο Ρέντσι, μιλώντας πριν λίγο στον τηλεοπτικό όμιλο ιδιοκτησίας της οικογένειας Μπερλουσκόνι.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ