Νέα
  • ΓΔ: 1261.67 +0.28%
  • Τζίρος: 120,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Moody's: Ποιες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου διατρέχουν τον μεγαλύτερο πιστωτικό κίνδυνο

Moody's
Πηγή: APImages

Το αρνητικό outlook για το αξιόχρεο της Ευρωζώνης το 2021 αντανακλά τη σημαντική οικονομική και δημοσιονομική αβεβαιότητα που συνδέονται με το σοκ του κορονοϊού, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's σε σημερινή έκθεσή του. 

Οι υποτονικές και εύθραυστες αναπτυξιακές προοπτικές, σε συνδυασμό με τις εκκλήσεις στους υπεύθυνους για την άσκηση πολιτικής να στηρίξουν μία δίκαιη ανάκαμψη, θα θέσουν σημαντικές προκλήσεις για τη δημοσιονομική προσαρμογή και τη σταθεροποίηση του χρέους φέτος. 

«Η πανδημία του κορονοϊού προκάλεσε βαθιά ύφεση στην Ευρωζώνη το 2020 και οδήγησε σε απότομη αύξηση στους λόγους του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ», δήλωσε ο Steffen Dyck, αντιπρόεδρος - υψηλόβαθμος αξιωματούχος για πιστωτικές αξιολογήσεις και συντάκτης της έκθεσης. «Οι ισχυροί δείκτες δυνατότητας εξυπηρέτησης του χρέους άμβλυναν την πιστωτικά αρνητική επίπτωση από την αύξηση του χρέους, περιορίζοντας έως σήμερα τις συνέπειες όσον αφορά τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις», πρόσθεσε. 

Η Moody's αναμένει ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2021 με ρυθμό 4,6%, μετά την ισχυρή συρρίκνωση 7,7% το 2020, λόγω των αποτελεσμάτων βάσης, της συνέχισης της επεκτατικής δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής που οδηγεί σε χαμηλά επιτόκια και της εύκολης πρόσβασης των νοικοκυριών και των εταιρειών σε πιστώσεις.

Τα επίπεδα του χρέους, μαζί με την εναλλαγή ανάπτυξης και ύφεσης θα εντείνουν τον κίνδυνο και τον αντίκτυπο από ένα ενδεχόμενο άλλο σοκ, ιδιαίτερα αν εξασθενίσει η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις χώρες που χρειάζονται αναχρηματοδότηση μεγάλων ποσών χρέους. 

Ο οίκος αναφέρει ότι οι πιστωτικοί κίνδυνοι είναι μεγάλοι για την Ιταλία, την Κύπρο, την Ισπανία και την Πορτογαλία, δεδομένης της υψηλής έκθεσης των οικονομιών τους στην κρίση σε συνδυασμό με τον πιο περιορισμένο δημοσιονομικών χώρο τους. 

Οι χώρες με υψηλή έκθεση των οικονομιών τους στην κρίση, ήδη περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο, θεσμικούς περιορισμούς και υψηλές ανάγκες αναχρηματοδότησης κινδυνεύουν ιδιαίτερα από ένα σοκ στην επενδυτική εμπιστοσύνη. Τα μέτρα στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και η συνεχιζόμενη βούλησή της «να κάνει ό,τι χρειαστεί» για να αποφευχθεί μία νέα κρίση χρέους της Ευρωζώνης θα συνεχίσει να έχει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της εμπιστοσύνης και τη διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα του κόστους χρηματοδότησης. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ